'


.

ΚΒ' Πανορθδοξη Συνδισκεψη Εντεταλμνων Ορθοδξων Εκκλησιν και Ιερν Μητροπλεων
για θματα αιρσεων και παραθρησκεας.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η ΚΒΠανορθδοξη Συνδισκεψη Εντεταλμνων Ορθοδξων Εκκλησιν και Ιερν Μητροπλεων για θματα αιρσεων και παρα-θρησκεας πραγματοποιθηκε, υπ την αιγδα του Μακαριωττου Αρχιεπισκπου Αθηνν και Πασης Ελλδος κ. Ιερωνμου, στο Δημοτικ Ωδεο της Λρισας, απ 1η ως 3.11.2010, με τη φιλξενη φροντδα του Σεβ. Μητροπολτου Λαρσης και Τυρνβου κ. Ιγνατου και υπ την προεδρα του Σεβ. Μητροπολτου Νικοπλεως και Πρεβζης κ. Μελετου, Προδρου της Σ. Ε. επ των Αιρσεων, με θμα: «Μορφς και εκφρσεις του σγχρονου Αποκρυφισμο».
Η Συνδισκεψη, μετ το πρας των εργασιν της, συνταξε και ενκρινε ομοφνως κεμενο Πορισμτων, στα οποα, μεταξ των λλων τονζει τι:
Η προδος των θετικν επιστημν και η εσοδος της τεχνολογας στη ζω της ανθρωπτητας δημιοργησαν σε πολλος την λογη υπνοια, τι οι φυσικο νμοι δεν αφνουν περιθρια για παρουσα και παρμβαση του Θεο στη ζω μας και για παρξη πνευματικο κσμου.
τσι πολλο νθρωποι, για την ικανοποηση των θρησκευτικν αναζητσεν τους, που εναι μφυτες και ανεξτηλες, εστρφησαν σε μια δθεν να μορφ θρησκεας, πιο προσιτ στο πνευματικ πλασιο της εποχς, και οδηγθηκαν στον πνευματισμ, στη μαγεα και σε λλα θρησκευτικ μορφματα, που λα μαζ ονομζονται αποκρυφισμς.
Συνθως ο προπαγανδισμς των αποκρυφιστν για προσλκυση οπαδν γνεται με μια γλσσα εντελς μοντρνα και ρους παρμνους απ τη σγχρονη τεχνολογα και τη σγχρονη αθεστικ φιλοσοφα. Με τον τρπο αυτ, αρκετο νθρωποι, και μλιστα νοι, αποκομμνοι απ την αληθιν χριστιανικ πστη, λγω χαλρωσης της εκκλησιαστικς ζως, στρφονται συχν στον αποκρυφισμ, αναζητντας απαντσεις στα υπαρξιακ τους προβλματα.
Ο Κρις μας Ιησος Χριστς λθε στον κσμο για να λσει τα ργα του διαβλου, δηλαδ λες τις μορφς δαιμονικς λατρεας και μαγεας, και για να μας απομακρνει απ την πλνη της ειδωλολατρας.
Αντδοτο στη «γοητεα» της μαγεας και της παραθρησκεας εναι η συνειδητ στροφ προς τον Χριστ, που εναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. ποιος αναζητε την Αλθεια και τη γνωρζει, ελευθερνεται, γιατ μνο η Αλθεια ελευθερνει.

Εκ του Γραφεου Τπου της Ιερς Συνδου.


ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Η προδος των θετικν επιστημν και η εσοδος της τεχνολογας στη ζω της ανθρωπτητας δημιοργησαν σε πολλος την λογη υπνοια, τι οι φυσικο νμοι δεν αφνουν περιθρια για παρουσα και παρμβαση του Θεο στη ζω μας και για παρξη πνευματικο κσμου. Και ο κσμος, νας γερασμνος κσμος, φνηκε να «συμμορφνεται» και να «εκλογικεεται». Πολλο νθρωποι, για την ικανοποηση των θρησκευτικν αναζητσεν τους, που εναι μφυτες και ανεξτηλες, εστρφησαν σε μια δθεν να μορφ θρησκεας, πιο προσιτ στο πνευματικ πλασιο της εποχς, και οδηγθηκαν στον πνευματισμ, στη μαγεα και σε λλα θρησκευτικ μορφματα, που λα μαζ ονομζονται αποκρυφισμς.

Στην πραγματικτητα βρκαν απχηση μσα τους θρησκευτικς αρχς, κφραση του νοσηρο μυστικισμο του πνευματισμο, και ο πρωτογονισμς προχριστανικν θρησκειν, επειδ τχα προσφρουν κτι το «νο», μια εναλλακτικ λση στα προβλματα, που δθεν δημιουργε η πστη στον Χριστ. Επ πλον η ωφελιμιστικ τακτικ ορισμνων ομδων επιδειννει το πρβλημα. Κατ καιρος ρχονται στη δημοσιτητα τραγικς -εγκληματικς καταστσεις, που αναστατνουν την παγκσμια κοιν γνμη.

Και πως να γινταν διαφορετικ, αφο λος αυτς ο χρος, πως και λες οι προχριστιανικς θρησκεες, χουν για πρακτικ -λατρευτικ κφραση της πστης τους την μαγεα, που ξεκινντας απ το τχα αθο και «ευεργετικ» περιτλιγμα της «λευκς μαγεας» προχωρε απροκλυπτα στη «μαρη μαγεα» και σε καθαρ σατανιστικς πρακτικς; Αυτ την πρακτικ μαγεα ασκε και η παγκσμια θρησκεα των μγων και μαγισσν, η WICCA.

Σε λες τις ποιας μορφς εκφνσεις της μαγεας χομε ντονη παρουσα και ενργεια δαιμονικν πνευμτων, που ενεργον και στις λεγμενες «εναλλακτικς θεραπεες», πως το «Ρκι», η αγγελοθεραπεα, η σαμανιστικ θεραπεα κ.. ανλογα, στω κι αν αυτς, για παραπλνηση, συνθως αυτοπροβλλονται ως ουδτερες η χρωμες θρησκευτικ.

Στον αποκρυφισμ και σε λες σχεδν τις εκδηλσεις του (θεοσοφα, πνευματισμ, μαγεα κλπ), τον γεμτο καλωσνη και στοργ αληθιν Θε που μας χαρζει την αινια ζω στην Βασιλεα Του, Τον υποκαθιστον δαιμονικς δυνμεις, που για αποπροσανατολισμ των οπαδν τους, διδσκουν την αινια και αναη μετενσρκωση. Συνθως ο προπαγανδισμς των αποκρυφιστν για προσλκυση οπαδν γνεται με μια γλσσα εντελς μοντρνα και ρους παρμνους απ τη σγχρονη τεχνολογα και τη σγχρονη αθεστικ φιλοσοφα. Και καταλγει σαν κφραση λατρεας των οπαδν του αποκρυφισμο απ τους αρχαιοττους προχριστιανικος χρνους μχρι και σμερα, ακμη και σε ανθρωποθυσες, που πως μαρτυρε η ιστορα, εγνονταν κατ την εκστοτε ρεξη και ορμ των μγων.

Ιδιαιτρως επισημανουμε, τι λες οι μορφς και εκφνσεις του αποκρυφισμο (αστρολογα, μαγεα, εναλλακτικς θεραπεες κ..) δεν εχουν καμμα επιστημονικ τεκμηρωση και αξα. Και πολ περισστερο οι ημερομηνες που παρουσιζονται ως καθοριστικς για το μλλον («2012», ημερολγιο των Μγια) δεν χουν καμμα επιστημονικ βση. Με ιδιατερη επιμον και νταση στρφονται ενοτε στον αποκρυφισμ και νοι νθρωποι, που αποκομμνοι απ την αληθιν χριστιανικ πστη λγω χαλρωσης της εκκλησιαστικς ζως και των ποικλων προβλημτων της εφηβεας, αναζητον απαντσεις στα υπαρξιακ τους προβλματα.

Ο Κρις μας Ιησος Χριστς λθε στον κσμο για να λσει τα ργα του διαβλου, δηλαδ λες τις μορφς δαιμονικς λατρεας και μαγεας, και για να μας απομακρνει απ την πλνη της ειδωλολατρας. Αντδοτο στη «γοητεα» της μαγεας και της παραθρησκεας εναι η συνειδητ στροφ προς τον Χριστ που εναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. ποιος αναζητε την Αλθεια και τη γνωρζει, ελευθερνεται, γιατ μνο η Αλθεια ελευθερνει.

Ο Πρεδρος της Συνδιασκψεως:

Μητροπολτης Νικοπλεως και Πρεβζης Μελτιος

Οι Εντεταλμνοι των Ορθοδξων Εκκλησιν:

Οικουμενικν Πατριαρχεον:
Μητροπολτης Νικοπλεως και Πρεβζης Μελτιος

Πατριαρχεον Αλεξανδρεας:
Μητροπολτης Γρων Λεοντοπλεως Διονσιος

Πατριαρχεον Αντιοχεας:
Αρχιμανδρτης Γεργιος Σακορ

Πατριαρχεον Ιεροσολμων:
Αρχιμανδρτης Δημτριος

Πατριαρχεον Ρωσας:
Ιερομναχος Θεοφνης Λουκινωφ

Πατριαρχεον Βουλγαρας:
Μητροπολτης Νευροκοπου Ναθαναλ

Εκκλησα της Ελλδος:
Πρωτοπρεσβτερος Κυριακς Τσουρς

Εκκλησα της Πολωνας:
Πρεσβτερος Andrzej Lewczak

Τ παρντα Πορσματα της ΚΒ' Συνδιασκψεως, εγκριθντα ομοφνως υπο της ολομελεας, υποβλλονται ευσεβστως προς την Ιερν Σνοδον της Εκκλησας της Ελλδος.


, , .

.

:
..., .: 210 6396.665, Fax: 210 6082.219.
: .. 60120, 153 10 .
:
...,    ,
. . 180-296004-44.

,
11.00' - 13.00'
10,
..