'


.

Ζ'
.


ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ

Η ΚΖ' Πανορθδοξη Συνδισκεψη Εντεταλμνων Ορθοδξων Εκκλησιν και Ιερν Μητροπλεων για θματα αιρσεων και παραθρησκεας, που πραγματοποιθηκε, υπ την αιγδα του Μακαριωττου Αρχιεπισκπου Αθηνν και πσης Ελλδος κ. Ιερωνμου, στο Συνεδριακ Κντρο της Ιερς Μητροπλεως Κορνθου, απ 2 ως 4.11.2015, με τη φιλξενη φροντδα του Σεβασμιωττου Μητροπολτου Κορνθου κ. Διονυσου και υπ την προεδρα του Σεβασμιωττου Μητροπολτου Γλυφδας κ. Παλου, Μλους της Συνοδικς Επιτροπς επ των Αιρσεων, με θμα: «ψεις του συγχρνου Αποκρυφισμο», μετ απ εκτεν συζτηση επ των εισηγσεων, ενκρινε ομοφνως τα ακλουθα Πορσματα:

1. Η Συνδισκεψη διαπστωσε τη μεγλη ξαρση του αποκρυφιστικο φαινομνου στην εποχ μας. Αποκρυφισμς εναι η πστη σε απκρυφες πραγματικτητες, ονττητες και δυνμεις, οι οποες προσεγγζονται με απκρυφες τεχνικς. Πρκειται για αρχαο και διαχρονικ, πολμορφο και με απλυτα ανθρωποκεντρικ χαρακτρα δαιμονοκνητο σστημα, το οποο απομακρνει τον νθρωπο απ τον πραγματικ προορισμ του, που εναι η κατ Χριν θωσ του, δνοντς του την ψευδασθηση της αυτοθωσης.

2. Ο σγχρονος Αποκρυφισμς εμφανζεται με τις μορφς του Νεοσατανισμο, της πολυειδος Μαγεας, του Πνευματισμο, του Channelling, του Εσωτερισμο, της Καμπλα, της Μαντικς (Νεκρομαντεα, Καφεμαντεα, Οιωνοσκοπα, Ονειρομαντεα, Κλυδωνισμς, Κρτες Ταρ), της Αστρολογας, του Σαμανισμο, της Ψευδοαγγελολογας, της Αγγελοθεραπεας, του Ρικι, του Νεοπαγανισμο, της Αριθμοσοφας, του κινματος Ντνωφ, της Ψευδοπροφητεας, της Ουφολογας και με πολλς λλες μορφς Αποκρυφισμο, οι οποες εντσσονται στο γενικτερο ρεμα της «Νας Εποχς».

3. Η παρξη, η ταυττητα και οι τεχνικς των βασικν μορφν του Αποκρυφισμο εναι καταγεγραμμνες στην Αγα Γραφ. Εκε γνεται σαφς δικριση ανμεσα στα γνσια Αγιοπνευματικ χαρσματα της Εκκλησας και στα μη γνσια, τα δαιμονικ, πως αυτ εμφανζονται στον διαχρονικ Αποκρυφισμ. Ο Ιησος Χριστς λθε στον κσμο για να καταλσει το κρτος και τα ργα του Σαταν. Στην Αγα Γραφ προφητεεται το ελπιδοφρο εσχατολογικ γεγονς της σωτηρας του ανθρπου και της οριστικς καταλσεως λων των σκοτεινν δυνμεων.

4. Περισστερο ευλωτοι απ την επδραση του Αποκρυφισμο εναι οι νοι μας. Οι κυριτεροι λγοι επηρεασμο των νων απ τις διφορες μορφς του Αποκρυφισμο εναι: τα ιδιατερα χαρακτηριστικ της νεανικς και κυρως της εφηβικς ηλικας, η ελλιπς Ορθδοξη κατχηση, η ανεπρκεια και η κρση της οικογνειας, η λανθασμνη στχευση και αποχριστιανοποηση της παιδεας, η απουσα νοματος ζως και η αναζτησ του σε επικνδυνους πνευματικ χρους, η συστηματικ πλση εγκεφλου απ ντυπα, παιχνδια και ηλεκτρονικ μσα ενημερσεως (τηλεραση, διαδκτυο κ. .) και η ανησυχητικ εξρτηση απ αυτ. Το φαινμενο «Χρι Πτερ» αποτελε χαρακτηριστικ περπτωση διεσδυσης του Αποκρυφισμο στην παιδικ και εφηβικ ηλικα.

5. Η Συνδισκεψη ασχολθηκε ενδελεχς με τις πιο σημαντικς απ τις μορφς του συγχρνου Αποκρυφισμο. Μια ευρτατα διαδεδομνη μορφ Αποκρυφισμο εναι η Αστρολογα, η οποα θλει να προβλλεται ως επιστμη και ασκε εντυπωσιακ γοητεα στον σγχρονο εκκοσμικευμνο νθρωπο. Τον αποκπτει απ την Πρνοια του Θεο, τον προσδνει σε μοιρολατρικς αντιλψεις με ψευδες προβλψεις, αιχμαλωτζοντς τον σε απατηλς «αστρικς δυνμεις», στην πραγματικτητα δαιμονικς. Η σγχρονη επιστμη της Αστρονομας χει διαχωρσει πλρως την θση της απ την Αστρολογα και την θεωρε ψευδοεπιστμη.

6. Ο Νεοπαγανισμς εναι νας απ τους πιο ερωστους διαλους του νεοεποχτικου Αποκρυφισμο, προβλλοντας και εδραινοντας τις δοξασες του με την υποτιθμενη επιστροφ στο κλος της προχριστιανικς αρχαιτητας. Πρκειται μως για σγχρονα θρησκευτικ σχματα του νεοεποχτικου αποκρυφιστικο πλγματος, δομημνα με στοιχεα της αρχαας ειδωλολατρας.

7. Η σγχρονη Ψευδοαγγελολογα δεν χει καμα απολτως σχση με την εκκλησιαστικ διδασκαλα περ των αγων Αγγλων. Τσο ως προς τις προποθσεις της, σο και ως προς το περιεχμενο της χει σαφς αντιχριστιανικ, συγκρητιστικ και αποκρυφιστικ περιεχμενο. Συνδυζει μα σειρ εξωχριστιανικν, χριστιανικν, εσωτεριστικν, ιουδακν και ισλαμικν στοιχεων, που σε αρκετ σημεα θυμζει ντονα χαρακτηριστικ του αρχαου Γνωστικισμο, με κδηλη την νεοεποχτικη σφραγδα.

8. Χαρακτηριστικ μορφ του Αποκρυφισμο εναι το Channelling (Διαυλισμς), μα καθαρ νεοεποχτικη πρακτικ, η οποα μετατρπει τον νθρωπο που ασχολεται μ’ αυτ σε «κανλι», το οποο κατ τα λεγμενα των εκπροσπων του συντονζεται «ενεργειακ» με πνεματα, στε να δχεται και να «διοχετεει» μηνματα και οδηγες απ υποτιθμενες «φωτεινς ονττητες» (αγγλους, δασκλους, εξωγινους κ. .). Ο τρπος με τον οποο ασκεται αυτ η τεχνικ μας βεβαινει τι πρκειται περ επικνδυνης αποκρυφιστικς πρακτικς, που «ανογει» επικοινωνα με ακθαρτα πνεματα. λλωστε, στην Ορθδοξη Παρδοση δεν υπρχουν «τεχνικς» για την επικοινωνα με τον Τριαδικ Θε, τους Αγγλους και τους Αγους Του.

9. Για την Ορθδοξη Εκκλησα οι απκρυφες πραγματικτητες και δυνμεις, στις οποες αναφρεται ο Αποκρυφισμς σε λες τις μορφς του, εναι σαφς δαιμονικς, πως και οι τεχνικς του. Οι συνπειες απ την ενασχληση με τον Αποκρυφισμ εναι απρβλεπτες και πολ σοβαρς, τσο για την ψυχικ και πνευματικ υγεα των εμπλεκομνων, σο και για την σωματικ, καθσον τα τελευταα χρνια χρησιμοποιεται σε «θεραπευτικς μεθδους» των λεγομνων «εναλλακτικν ενεργειακν θεραπειν», αλλ και προσπαθε να διεισδσει σε τομες της κλασσικς ιατρικς και ψυχικς υγεας. Συνεπς, ποιος σχετζεται με οποιονδποτε τρπο με ττοιες απκρυφες πραγματικτητες, δυνμεις και τεχνικς, αποκπτεται εθελοσια απ το Σμα της Εκκλησας και υποδουλνεται σε δαιμονικς δυνμεις.

10. Παρμοια φαινμενα απαντνται δυστυχς και σε μεμονωμνα πρσωπα και ομδες που δραστηριοποιονται στον χρο της Ορθοδοξας, πως οι λεγμενες «φωτισμνες» και οι «οραματστριες». Επσης απαντνται στις διφορες παρατξεις των σχισματικν Παλαιοημερολογιτν, που δραστηριοποιονται στην Ελλδα και σε λλες χρες, πρακτικς οι οποες αποκλνουν σοβαρ απ την Ορθδοξη Παρδοση.

Ως εκ τοτου, απαιτεται επαγρπνηση και διαφτιση του πιστο λαο με λα τα μσα που διαθτει η Εκκλησα, καθτι βρσκεται σε πλρη εξλιξη μα συντονισμνη προσπθεια νοθεσεως του Ορθοδξου φρονματος. λλωστε, πως χει επισημανθε, ο Αποκρυφισμς και οι νεοφανες αιρσεις δεν στοχεουν τσο στο να εξρχονται οι πιστο απ την Εκκλησα, σο στο να παραμνουν εντς Αυτς με αλλοιωμνο το Ορθδοξο φρνημα.

Η Συνδισκεψη εγκρνει ομοφνως τα ως νω Πορσματα και εξουσιοδοτε τον Πρεδρο αυτς να τα υπογρψει.

Ο Πρεδρος της Συνδιασκψεως
† Ο Γλυφδας, Ελληνικο, Βολας, Βουλιαγμνης και Βρης Παλος.

Οι Εντεταλμνοι των Ορθοδξων Εκκλησιν.

Οικουμενικο Πατριαρχεου, Μητροπολτης Κυδωνας
και Αποκορνου Δαμασκηνς.
Πατριαρχεου Αλεξανδρεας, Μητροπολτης Πτολεμαδος Εμμανουλ.
Πατριαρχεου Ιεροσολμων, Αρχιεπσκοπος Λδδης Δημτριος.
Πατριαρχεου Ρωσας, Ηγομενος Θεοφνης Λουκινωφ.
Πατριαρχεου Σερβας, Ιερομναχος Ευσβιος Mεντζια.
Πατριαρχεου Ρουμανας, Καθηγητς Κυπριανς Στρτζα.
Πατριαρχεου Βουλγαρας, Μητροπολτης Νευροκοπου Σεραφεμ.
Εκκλησας της Κπρου, Πρωτοπρ. Δημτριος Κωστπουλος.
Εκκλησας της Ελλδος, Πρωτοπρ. Κυριακς Τσουρς.
Εκκλησας Πολωνας, Πρωτοπρ. Ανδρας Λφτσακ.

Ο φιλοξενν την Συνδισκεψη
Μητροπολτης Κορνθου Διονσιος

Ο Πρεδρος της Συνδιασκψεως
Ο Γλυφδας, Ελληνικο, Βολας, Βουλιαγμνης και Βρης Παλος
.


, , .

.

:
..., .: 210 6396.665, Fax: 210 6082.219.
: .. 60120, 153 10 .
:
...,    ,
. . 180-296004-44.

,
11.00' - 13.00'
10,
.


α .