Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
Ο Χάρι Πότερ και η ελληνική πραγματικότητα.
Σχόλιο στο 22ο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΛΟΓΟΣ
(Οκτ.-Δεκ. 2000).

Παρακολουθήσαμε τον τελευταίο καιρό, σε εφημερίδες και περιοδικά, "ενημερωτικές" αναφορές στο "φαινόμενο" Χάρι Πότερ, τον νεαρό ήρωα μιας σειράς τεσσάρων βιβλίων της Τζόαν Ρόουλιγκ (J. K. Rowling). Ο Χάρι Πότερ επιλύει όλα τα προβλήματα του χρησιμοποιώντας μαγεία, την οποία διδάσκεται στη Σχολή Χόγκουαρτς, μια σχολή "αλλιώτικη από τις άλλες, σ' έναν κόσμο αλλιώτικο", όπως μας πληροφορεί ο έλληνας εκδότης των βιβλίων της σειράς.
Κατά τον εκδότη της ελληνικής σειράς: "ο Χάρι Πότερ είναι ένα αξιαγάπητο μικρό αγόρι που η μοίρα του επιφυλάσσει μια ζωή διαφορετική από των άλλων παιδιών της ηλικίας του. Χάνει τους γονείς του και αναγκάζεται να μείνει με το θείο, τη θεία του και τον κακομαθημένο ξάδελφό του. Καθώς τα χρόνια περνούν και ο Χάρι συνεχίζει να υποφέρει κοντά στους συγγενείς του, λαμβάνει μια επιστολή, με την οποία τον καλούν να παρουσιαστεί στη Σχολή Χόγκουαρτς, μια σχολή αλλιώτικη από τις άλλες, σ' έναν κόσμο αλλιώτικο. Έτσι, αρχίζουν οι περιπέτειες του μικρού Χάρι. Μαζί του, παρακολουθούμε κι εμείς μαθήματα ασυνήθιστα, διασκεδαστικά παιχνίδια, πολύτιμες σχέσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, καθώς ο Χάρι προσπαθεί να προστατέψει τον κόσμο από τον κίνδυνο που τον απειλεί".
Ο Χάρι Πότερ -αν θελήσουμε να πιστέψουμε τους μηχανισμούς προώθησης των πωλήσεων του εκδοτικού οίκου, που ανέλαβε την έκδοση και τη διάδοσή του στην ελληνική αγορά- εξελίχθηκε σε βιβλίο-φαινόμενο. Τα δικαιώματα μετάφρασης πουλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και τα βραβεία ακολουθούν το ένα το άλλο: τριπλό Σμάρτις, Γκάρντιαν, Σέφιλντ, ΑΒΒΥ, Νίμπις, ενώ η συγγραφέας ανακηρύχτηκε Συγγραφέας της Χρονιάς 1999. Ήδη η κινηματογραφική εταιρεία Γουόρνερ γυρίζει ταινία με βάση το πρώτο βιβλίο του Χάρι Πότερ. Τα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν πουλήσει περισσότερα από 66 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. "Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς" αναδείχτηκε στο μεγαλύτερο μπεστ σέλερ όλων των εποχών στο Ίντερνετ από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του. Χιλιάδες παιδιά περίμεναν στην ουρά για να κρατήσουν στα χέρια τους το περιζήτητο βιβλίο, το οποίο έφευγε από τα ράφια των αμερικανικών και βρετανικών βιβλιοπωλείων με ταχύτητα 100 αντιτύπων το λεπτό. Αλλά και στην Ελλάδα, η "Χαριποτερομανία" εδραιώνεται. Καθημερινά, οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ δέχονται εκατοντάδες γράμματα και τηλεφωνήματα από μικρούς και μεγάλους.
Η τελευταία αυτή δήλωση του ελληνικού εκδοτικού οίκου, όσο κι αν φαίνεται υπερβολική, όσο κι αν είναι εμφανές ότι η προβολή του Πότερ και της Ρόουλιγκ στη χώρα μας προέρχονται προφανώς από τα δελτία τύπου του ελληνικού εκδοτικού οίκου, παρ' όλ' αυτά το θέμα Χάρι Πότερ παραμένει όχι αμελητέο και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους έλληνες γονείς, ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά.
Θα πρέπει πρωτίστως να ενημερωθούμε σχετικά με τις διαπιστώσεις των ειδικών ερευνητών του φαινομένου του αποκρυφισμού και της παραθρησκείας και με πολύ προσοχή να μεθοδεύσουμε τη στάση μας, σαν γονείς ευαισθητοποιημένοι και βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Το χαρακτηριστικό των "παιδικών" αυτών βιβλίων της Ρόουλιγκ, υπογραμμίζουν ειδικοί ερευνητές σε διεθνές επίπεδο, είναι ότι δεν αποτελούν ένα παραδοσιακό παιδικό ανάγνωσμα (όπου μαζί με τους πρίγκιπες, τις βασιλοπούλες και τους δράκους κάνουν την εμφάνισή τους και οι "νάνοι", οι "καλές" νεράιδες και οι κακές μάγισσες, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες), αλλά περιέχουν ακριβή αναφορά σε αποκρυφιστικές διαδικασίες και πρακτικές με βάση τον "σύγχρονο" τρόπο αναφοράς στα θέματα αυτά. Η εντυπωσιακά μεγάλη αποδοχή των βιβλίων αυτών από τα παιδιά, οφείλεται προφανώς στο ισχυρότατο δίκτυο προώθησης της αποκρυφιστικής θεματολογίας, που είναι έργο της "Νέας Εποχής" του Υδροχόου (New Age).
Δεν πρέπει να παραθεωρήσει κανείς φυσικά και τη γνωστή συνταγή επιτυχίας, που αφορά τη συγγραφή διηγήματος ή μυθιστορήματος: Να κολακεύει, δηλαδή, ο συγγραφέας τη συνήθεια του μέσου ανθρώπου ή του παιδιού να "ονειρεύεται", σε μια προσπάθεια να "ξεφύγει από την πραγματικότητα". Η Τζόαν Ρόουλινγκ ξεκίνησε προφανώς με αυτή τη "συνταγή", αλλά στην πορεία τα γραπτά της "ενεκρίθησαν", σαν απολύτως κατάλληλα, από το δίκτυο της Νέας Εποχής, αν δεν "έλαβε" εξ αρχής την "εντολή" να γράψει, τα όσα έγραψε.
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις θα πρέπει, εμείς οι γονείς, να αντιληφθούμε ότι εδώ έχουμε έναν ύπουλο και καταστροφικό μηχανισμό, που στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών μας με τις λεπτές πλέον εκφάνσεις του αποκρυφισμού. Η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι αποφασιστική και προσεκτική. Δεν πρέπει με τη στάση μας να βοηθήσουμε στο έργο της προώθησης των πωλήσεων του ελληνικού εκδοτικού οίκου, κάτι που συνέβη στην περίπτωση Ανδρουλάκη. Θα πρέπει δυναμικά, πλην όμως διακριτικά, να αποφύγουμε να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά μας με τα ψυχοφθόρα αυτά βιβλία και με τρόπο πολιτισμένο θα δηλώσουμε την αντίθεσή μας και προς αυτό το νέο κίνδυνο που μας απειλεί.


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.
Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.