Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
Ο Χάρι Πότερ και ηλεκτρονικά μηνύματα
στο Διαδίκτυο.
1ο Σχόλιο στο 26ο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΛΟΓΟΣ
(Οκτ.-Δεκ. 2001).

Εδώ και λίγους μήνες το Internet σφύζει από ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail), που παίρνουν και δίνουν πληροφορίες για το "φαινόμενο" Χάρι Πότερ.
Σας παραθέτουμε μερικά:
Η Ashley Daniels ένα τυπικό, εννεάχρονο κορίτσι, που τρελαίνεται για το πατινάζ, αγαπά τα χάμστερ της: Benny και Oreo, θαυμάζει την Britney Spears και φυσικά τον Harry Potter, είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που έκαναν το βιβλίο: "Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς" το μεγαλύτερο best seller, άμεσης πώλησης, στα χρονικά των εκδόσεων.
Κι όπως πολλοί από τους συμμαθητές της, η Ashley σαγηνεύτηκε από τα περίεργα, αποκρυφιστικά δρώμενα, στη "Σχολή Μαγείας Hogwarts", ώστε να ακολουθήσει το "Μονοπάτι του Αριστερού Χεριού" , αποφασισμένη να αποκτήσει εμπειρία στη "σκοτεινή επιστήμη" όπως ο Χάρι και οι φίλοι του.
"Πίστευα στα όσα μας δίδασκαν στο Κατηχητικό", λέει η Ashley καλώντας συγχρόνως με αρχαίο ξόρκι τον Κέρβερο, τον τρικέφαλο σκύλο της Κόλασης. "Τα βιβλία όμως του Χάρι Πότερ μου έδειξαν ότι η Μαγεία είναι μια πραγματικότητα. Κάτι που μπορώ να το μάθω και να το χρησιμοποιώ εδώ και τώρα, ενώ η Βίβλος είναι πλήξη και ψέματα".
Η Ashley δεν είναι το μοναδικό παιδί που αρνείται το Θεό αυτή την εποχή. Λίγες εβδομάδες μετά την "πυροδότηση" του "Κυπέλλου της Φωτιάς", του τέταρτου βιβλίου της J. K. Rowling, το ενδιαφέρον για τη Μαγεία ανέρχεται στα ύψη μεταξύ των παιδιών. Σε όλη την έκταση της Αμερικής, στους "Ναούς του Σατανά" συνωθούνται νέοι απαιτώντας οδηγίες σχετικές με επικλήσεις και εξορκισμούς.
Στις διαμαρτυρίες αρχηγών της "Χριστιανικής Δεξιάς", που αντιτίθενται στη διάδοση των τεσσάρων βιβλίων γιατί περιέχουν μαγικά -και κατ' επέκταση, σατανικά- δόγματα, εκατομμύρια παιδιά προσφέρουν πρόθυμα τα σώματα και τις ψυχές τους στον Εωσφόρο σε ανίερα συμβόλαια αίματος.
Είχε υπολογιστεί, το 1995, ότι 100.000 αμερικανοί, κυρίως ενήλικοι, ήταν αναμεμειγμένοι με τη λατρεία του Σατανά. Σήμερα, ανήκουν στην Εκκλησία του Σατανά περισσότερα από 14.000.000 παιδιά, κυρίως χάρη στο "σεμνό" παιδί-μάγο της Rowling.
"Τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι "cool", γιατί σε διδάσκουν τα πάντα για τη μαγεία και πώς να τη χρησιμοποιείς, για να ελέγχεις ανθρώπους και να εκδικείσαι τους εχθρούς σου" είπε ο δεκάχρονος Craig Nowell, πρόσφατα προσήλυτος στο: "New Satanic Order Of The Black Circle" . "Θέλω να μάθω την Cruciatus Curse για να κάνω τον muggle καθηγητή μου της Φυσικής να υποφέρει που μου έβαλε χαμηλό βαθμό".
"Προτιμώ την Ερμιόνη , γιατί είναι έξυπνη κι έχει κι ένα γατάκι", είπε η εξάχρονη Jessica Lehman. "Ο Ιησούς πέθανε γιατί ήταν αδύναμος και κουτός".
Αλλά πέραν από τα παιδιά που δείχνουν ξετρελαμένα με τον Χάρι Πότερ εξίσου ενθουσιασμένοι για το "φαινόμενο" είναι οι Σατανιστές της "παλαιάς σχολής", που έκαναν αγώνα για τη στρατολόγηση νέων οπαδών πριν την εμφάνιση του πρώτου βιβλίου της J. K. Rowling.το 1997.
"Ο Χάρι Πότερ είναι ένα απόλυτα "θεόσταλτο" γεγονός στην υπόθεσή μας", είπε ο Αρχιερέας Egan, της "Πρώτης Εκκλησίας του Σατανά" στο Σάλεμ. "Μια οργάνωση σαν τη δική μας ακμάζει με νέο αίμα και είχαμε τελευταία περισσότερες αιτήσεις απ' όσες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Και φυσικά όλοι είναι παρθένοι, κάτι απροσδόκητα ευχάριστο.
Κι ενώ η προσχώρηση στους ναούς του Σατανά αγγίζει τα όρια μιας κρίσης σε κάποιες περιοχές, πολλά παιδιά υποχρεώθηκαν να δημιουργήσουν τις δικές τους οργανώσεις για να λατρεύσουν τον Άρχοντα του Ψεύδους.
Στο Χιούστον, ο εντεκάχρονος Bradley Winters, που αγόρασε το "Κύπελλο της Φωτιάς" με το προσωπικό του χαρτζιλίκι στις 12 ακριβώς τα μεσάνυκτα της 8ης Ιουλίου, οργάνωσε τη δική του λέσχη: "Ποτεριανοί, για την Καταστροφή του Ιησού", με τους φίλους του της γειτονιάς. Το ποσόν των 6,66 δολαρίων δίνεται σαν αμοιβή εισδοχής σε κάθε νέο μέλος που δέχεται να βλαστημήσει το όνομα του Θεού και να δεχθεί το χάραγμα ενός κεραυνού με εγχειρίδιο στο μέτωπό του .
"Τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι φοβερά!", λέει ο Bradley Winters. "Όταν μεγαλώσω θα μάθω Νεκρομαντεία και θα επικαλούμαι μεγάλους δαίμονες στη Γη".
Όμως δεν είναι μόνο τα παιδιά και οι σατανιστές που πανηγυρίζουν με την επιτυχία του Χάρι Πότερ. Εκπαιδευτικοί σ' όλη τη χώρα -Η. Π. Α.- επαινούν τα βιβλία γιατί ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν.
"Είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις ένα βιβλίο που να μπορεί να ανταγωνιστεί αυτά τα παιχνίδια στο PlayStation, όμως ο Χάρι Πότερ το κατάφερε", λέει ο Frank Grieg, διευθυντής του Λυκείου Gulfport, Μασαχουσέτης. "Έχω ένα μαθητή στην 5η Τάξη, που δε διάβασε ποτέ στη ζωή του βιβλίο. Σήμερα έχει διαβάσει τη Φιλοσοφική Λίθο, τον Φυλακισμένο του Αζκαμπάν, την Κάμαρα με τα Μυστικά, το Κύπελλο της Φωτιάς , τους Επτά Πάπυρους του Μαύρου Ρόδου, το Νεκρονομικόν, τη Σατανική Βίβλο , την Καταγωγή των Ειδών . Βγάλτε μόνοι σας συμπέρασμα".
Λιγότερο χαρούμενοι είναι οι αρχηγοί των Χριστιανικών ομολογιών, που βλέπουν την "Ποτερομανία" σαν σοβαρή απειλή στον τρόπο της ζωής τους.
"Τα παιδιά είναι ευεπηρέαστα", λέει ο Δρ. Andrea Collins, του "Focus On Faith", μιας χριστιανικής ομολογιακής ομάδας προβληματισμού και στήριξης, στο Ντένβερ, Κολοράντο. "Τα βιβλία αυτά δεν περιγράφουν μερικώς ένα ή δύο μαγικά ξόρκια ή κρυστάλλινες σφαίρες. Εδώ πρόκειται για εκατοντάδες αποκρυφιστικές επικλήσεις. Η ξαφνική διαισθητική στροφή, μετά το διάβασμα ενός βιβλίου του Χάρι Πότερ, κατά του Θεού και η λατρεία του Σατανά είναι πολύ εύκολη για ένα παιδί, όπως έχουν δείξει οι αριθμοί"."Τα βιβλία αυτά είναι όντως μαγικά και γι' αυτό επικίνδυνα", συμπλήρωσε ο Collins.
Παρόμοιες όμως διαμαρτυρίες φτάνουν σε "ώτα μη ακουόντων", ειδικά στην περίπτωση της δημιουργού του Χάρι Πότερ.
"Νομίζω ότι είναι τελείως ανόητο να διαμαρτύρονται για παιδικά βιβλία με έρεισμα ότι δελεάζουν τα παιδιά προς τον Σατανά", είπε η Rowling σε δημοσιογράφο των Times του Λονδίνου, σε συνέντευξη της 17ης Ιουλίου. "Ο κόσμος οφείλει να τα δοξάσει γι' αυτό. Τα βιβλία αυτά οδηγούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ο αδύναμος, ηλίθιος, Υιός του Θεού είναι μια ζωντανή απάτη, που θα εξευτελιστεί όταν θα έλθει η βροχή (κυριαρχία;) του πυρός και θα … του Κυρίου του Σκότους ενώ εμείς, οι πιστοί του υπηρέτες θα γελάμε και θα χορεύουμε για τη νίκη μας".
Τα στοιχεία αυτά ευρίσκονται δημοσιευμένα σε αρκετές διευθύνσεις στο Διαδίκτυο, χωρίς η πιστότητά τους να είναι απολύτως αποδεδειγμένη. Ειδικά τα αφορώντα σε δηλώσεις της J. K. Rowling στους Times, χρήζουν περαιτέρω έρευνας και πιστοποίησης. Γι' όλα αυτά, θα επανέλθουμε σύντομα.


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.
Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.