Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
Ο Χάρι Πότερ και οι δηλώσεις της J. K. Rowling
στους Times.
2ο Σχόλιο στο 26ο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΛΟΓΟΣ
(Οκτ.-Δεκ. 2001).

Έγινε γνωστό και κυκλοφόρησε ευρύτατα, τόσον στο εξωτερικό όσον και στη χώρα μας ότι η Joanne Kathleen Rowling, συγγραφέας των βιβλίων της σειράς "Χάρι Πότερ", ανήκει στην "εκκλησία του Σατανά", ότι τα μισά από τα έσοδα των βιβλίων της χρηματοδοτούν την εν λόγω "εκκλησία" κι ότι η ίδια έκανε βλάσφημες δηλώσεις σε συνέντευξη της στους Times, σχετικά με το πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού.
Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε την αλήθεια αυτών των ειδήσεων και να αξιολογήσουμε τις πηγές προέλευσής τους. Ακόμη ας θυμηθούμε ότι, πολλές φορές η αδεξιότητα, που επιδεικνύουμε όταν προσπαθούμε να καταδείξουμε το κακό, την πλάνη ή και τη δολιότητα αυτών που βάλλουν κατά της Εκκλησίας και των πιστών, αποβαίνει εις βάρος της υποχρέωσης μας να πληροφορήσουμε σωστά και να δώσουμε την καλή μαρτυρία.
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο (internet) είναι σίγουρα μια δύσκολη εργασία, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, αν και συχνά θεωρείται, από πολλούς, σαν απλή και εύκολη ενασχόληση. Ο εξειδικευμένος αναζητητής του δικτυακού χώρου ομοιάζει συχνά, με τον εξειδικευμένο μελετητή μιας μεγάλης βιβλιοθήκης, που ξέρει να ξεχωρίζει το σοβαρό άρθρο, το έγκυρο βιβλίο, το επώνυμο και αξιόπιστο σύγγραμμα, από το λαϊκό μυθιστόρημα, το περιοδικό "ποικίλης ύλης", το εικονογραφημένο έντυπο μαζικής κατανάλωσης.
Το διαδίκτυο είναι ένας ολόκληρος κόσμος -αν και "εικονικής πραγματικότητας"-, όπου υπάρχουν τα πάντα. Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει δικτυακούς τόπους (sites) και να προβάλει οτιδήποτε. Κανείς δεν τον ελέγχει, κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει, πολύ δε μάλλον να τον σταματήσει. Οι κρατικοί νόμοι δεν ισχύουν. Το internet είναι παγκόσμιο κι εν πολλοίς ανεξέλεγκτο. Το ήθος και η δεοντολογία μπορούν να ισχύσουν στο διαδίκτυο μόνο στο μέτρο, που οι εμπλεκόμενοι διαθέτουν ήθος κι αυτό κάποτε στο μέτρο, που κατανοούν αυτές τις έννοιες.
Στα πλαίσια αυτής της δεοντολογίας, στο διαδίκτυο υπάρχουν και λειτουργούν δεκάδες τόποι, που προβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το "φαινόμενο Χάρι Πότερ".
Πέραν από τα "επίσημα" sites του εκδοτικού οίκου Bloomsbury, που έχει αναλάβει τα βιβλία της Ρόουλινγκ στον αγγλόφωνο χώρο ή των "Εκδόσεων Ψυχογιός", στη χώρα μας, που φυσικά προβάλλουν θετικά και διαφημιστικά το σχετικό υλικό, υπάρχουν και δεκάδες sites σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες γλώσσες, που προβάλλουν και υποστηρίζουν τη συγγραφέα και το έργο της. Πόσοι από αυτούς τους δικτυακούς τόπους ανήκουν πραγματικά σε οπαδούς (fans) του μικρού μάγου και πόσα sites αποτελούν βιτρίνες δήθεν οπαδών, αλλά ανήκουν ουσιαστικά στο ευρύτατο κύκλωμα προώθησης των προϊόντων της σκωτσέζας συγγραφέας είναι δύσκολο να το ξέρει κανείς.
Παράλληλα, με το κύκλωμα των οπαδών, πραγματικών ή εικονικών, αναπτύσσεται και η αντίστοιχη δημοσιογραφική δραστηριότητα των δεκάδων "ηλεκτρονικών εντύπων", εφημερίδων και περιοδικών, μικρών και μεγάλων, που αναπαράγουν τα δημοσιεύματα του παραδοσιακού τύπου ή απλώς δημοσιεύουν ή αναδημοσιεύουν -όπου οι φορείς αυτοί δεν αποτελούν προέκταση κάποιου παραδοσιακού εντύπου- τις σχετικές ειδήσεις, μιας και η J. K. Rowling και ο Χάρι Πότερ αποτελούν σήμερα ένα έντονου ενδιαφέροντος δημοσιογραφικό γεγονός.
Ένα τρίτο μέσον αναπαραγωγής ηλεκτρονικών ειδήσεων, σχετικά με τον Χάρι Πότερ, αποτελεί το "Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο" (Email) και οι "Ομάδες Συζήτησης" (Chat Groups) μέσω των οποίων όλων των ειδών τα μηνύματα στέλνονται ή δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Και τέλος, έχουμε τις εκατοντάδες χριστιανικές ομολογίες, που διακινούνται στο internet, με δικούς τους δικτυακούς τόπους και ηλεκτρονικά έντυπα, που ανάλογα με την "ευαισθησία" τους, τον φονταμενταλισμό ή την πλήρη εκκοσμίκευσή τους, αντιμετωπίζουν το φαινόμενο.
Μέσα στον κυκεώνα αυτό της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης υπάρχει αρκετή δυσκολία για τον μη εξειδικευμένο ερευνητή να χαθεί ή να αποκομίσει ελλιπείς ή και λανθασμένες πληροφορίες.
Στο σχόλιο αυτό θα σας παραθέσουμε τα αποτελέσματα της προσωπικής μας έρευνας και θα αφήσουμε σε σας την εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Τα περί βλάσφημων δηλώσεων της J. K. Rowling, σε συνέντευξη της στους Times, φαίνεται ότι διαδόθηκαν με τη μορφή επιστολής που κάποιος Roger Lynn κοινοποίησε μαζικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email). Το περιεχόμενο του Email αφορούσε το πρόσωπο της Ρόουλινγκ και το περιεχόμενο των τεσσάρων βιβλίων της, τα οποία ο επιστολογράφος περιέγραφε με έντονα μελανά χρώματα, καθώς και τον κίνδυνο, που αυτά αποτελούν για τα παιδιά.
Δεν θα σταθούμε στον τρόπο της διατύπωσης των παραπάνω, από τον Lynn, όσο στο γεγονός ότι τα αναφερόμενα ως στοιχεία στο Email του σύντομα αντικρούστηκαν από διαφόρους, οι οποίοι παρέπεμπαν, ως πυγή των στοιχείων, στο "σατιρικό" ηλεκτρονικό περιοδικό "The Onion" (Το Κρεμμύδι) και ειδικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.theonion.com/onion3625/harry_potter.html, ως απόδειξη των ισχυρισμών τους.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο σε ότι αφορά το άρθρο, που η J. K. Rowling λέγεται ότι έδωσε, στις 17 Ιουλίου, στην εφημερίδα London Times είναι και ο ισχυρισμός ότι η ίδια η εφημερίδα απάντησε σε πάνω από 300 Emails ενδιαφερομένων, διαψεύδοντας το γεγονός και παραπέμποντας επίσης στο "σατιρικό" The Onion.
Το περίεργο πάντως είναι, ότι σήμερα η ιστοσελίδα (web page) την οποία αφορά η εν λόγω διεύθυνση, δεν υπάρχει στο διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί με βεβαιότητα, ότι πράγματι κάποτε υπήρξε.
Εάν, πάλι ο ισχυρισμός για την ύπαρξη "χιουμοριστικού άρθρου" στο "The Onion" ευσταθεί, οι χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπο του Κυρίου μας είναι τόσο απαράδεκτα βλάσφημοι, που ο όρος "περιύβριση θρησκεύματος" μοιάζει μάλλον σαν κολακεία προς τον όποιο συγγραφέα ενός τέτοιου κειμένου.
Στο γεγονός αυτό αξίζει να σταθούμε και να προβληματιστούμε στο γιατί μια παγκοσμίως πλέον γνωστή συγγραφέας -παρά την μόλις 5 ετών θητεία της στο συγγραφικό στερέωμα- με περιουσία πολλών εκατομμυρίων λιρών, δεν έσπευσε να μηνύσει το "The Onion", που λέγεται ότι την διέσυρε αποκαλώντας την σατανίστρια και βάζοντας στο στόμα της ακατονόμαστες ύβρεις προς το πρόσωπο του Θεανθρώπου, τη στιγμή μάλιστα που δικαίως κατηγορείται ότι προάγει τη μαγεία και τον αποκρυφισμό στις μικρές ηλικίες.
Η Ρόουλινγκ όμως δε φάνηκε να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο.
Και γεννάται ο προβληματισμός: Μήπως συμφέρει τελικά… κάποιον να κατηγορείται ψευδώς για φρικτά εγκλήματα -του είδους που γενικά το κοινό απορρίπτει-, για να θεωρηθεί "διωκόμενος αδίκως" και να ισχυροποιηθεί στη συνείδηση των εφησυχασμένων, των αλλοτριωμένων, των… "δε βαριέσαι τώρα. Αυτά δε συμβαίνουν σε μας";


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.
Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.