Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
Χάρι Πότερ. Περίληψη των Βιβλίων.
3ο Σχόλιο στο 26ο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΛΟΓΟΣ
(Οκτ.-Δεκ. 2001).

Όταν "άνθρωποι των γραμμάτων" μας διαβεβαιώνουν ότι "μυθοπλασίες" σαν τη σειρά "Χάρι Πότερ" αποτελούν "αξιέπαινη διεύρυνση της παιδικής φαντασίας", "εμπλουτισμό της ψυχής και του νου" και ότι, τέλος, εντάσσονται, οι μυθοπλασίες αυτές, στο χώρο της φιλολογίας, τέτοιες δηλώσεις θα πρέπει να ευαισθητοποιούν τις "κεραίες" μας και να καθιστούν εμάς ειδικά τους γονείς πιο προσεκτικούς.
Με το σκεπτικό ότι θα κληθούμε σύντομα να απαντήσουμε σε ερωτήσεις των δικών μας παιδιών σχετικά με το σύνδρομο "Χάρι Πότερ", παραθέτουμε σύντομη περίληψη των περιεχομένων των τεσσάρων βιβλίων, η οποία αξίζει να μελετηθεί σε συνδυασμό με τα άλλα σχετικά σχόλια και άρθρα αυτού του τεύχους.
Τα τέσσερα βιβλία, της J. K. Rowling, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι τόσο πλούσια σε χαρακτήρες και τόσο φανταχτερά σε πλοκή, που είναι αδύνατον να περιγραφούν σε ένα και μόνο σχόλιο. Παρ' όλα αυτό, μία περίληψη της σειράς θα μπορούσε να βοηθήσει.
Στο πρώτο βιβλίο: "Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος", γίνεται η γνωριμία μας με τον κόσμο της μαγείας και με το αγόρι, που έχει τον κρίσιμο ρόλο στη μάχη Καλού και Κακού, όπως αυτή προσδιορίζεται στη σειρά των βιβλίων. Η ιστορία αρχίζει με τη δολοφονία των γονιών του Χάρι, έναν μάγο και μια μάγισσα, από έναν άλλο μάγο, τον Βόλντεμορτ (Voldemort), αρχηγό όλων των μάγων, που έχουν μυηθεί σε πρακτικές "Μαύρης Μαγείας" -την "κακή πλευρά της μαγείας". Τα μωρό Χάρι Πότερ επιζεί της επίθεσης από μια ανεξήγητη αιτία, ενώ ο Βόλντεμορτ ξεφεύγει, όμως πολύ αποδυναμωμένος από τις μαγικές του δυνάμεις. Αργότερα θα πληροφορηθούμε ότι, η μέχρι θυσίας αγάπη της μητέρας του Χάρι για το παιδί της εξοστράκισε τις κατάρες του Βόλντεμορτ επάνω στον εαυτό του με αποτέλεσμα να μεταμορφωθεί σε μια σκιά μόλις του παλαιού εαυτού του. Ο Χάρι Πότερ σώζεται από μάγους και μάγισσες και μεταφέρεται σε ένα προάστιο του Λονδίνου να μεγαλώσει κοντά στο θείο και τη θεία του, κ. και κα Ντάρσλεϊ (Dursley). Οι Ντάρσλεϊ είναι "Μανγκλς" (Muggles) -ο χαρακτηρισμός που οι μάγοι δίνουν στους ανθρώπους χωρίς μαγικές δυνάμεις. Οι Ντάρσλεϊ, ένα απερίγραπτο ζευγάρι, είναι αχαρακτήριστα σκληροί με τον Χάρι, προκατειλημμένοι, φαντασμένοι και γεμάτοι μίσος για το καθετί σχετικό με τη μαγεία. Ο Χάρι δε γνωρίζει τίποτε σχετικά με την καταγωγή του. Στα έντεκά του χρόνια ανακαλύπτει ότι έχει κάποιες μυστηριώδεις δυνάμεις. Σύντομα συναντά μάγους και μάγισσες, που με συνεχείς μαγικές παρενοχλήσεις πείθουν τελικά τους Ντάρσλεϊ, να επιτρέψουν στο Χάρι να εγγραφεί στο Χόγκουαρτς (Hogwarts), ένα σχολείο αποκρυφισμού και μαγείας. Στο κάστρο Χόγκουαρτς ο Χάρι Πότερ γνωρίζει τον Καθηγητή Ντάμπλντορ (Dumbledore), που είναι ταυτόχρονα ο άτυπος αρχηγός των "καλών μάγων" παγκόσμια. Ο κόσμος των μάγων συνυπάρχει με τον κόσμο των Μανγκλς, είναι όμως "προστατευμένος" με μαγεία, έτσι που οι απλοί θνητοί δε μπορούν να τον αντιληφθούν. Όταν, κάποιες φορές, τα όρια των "κόσμων" συμπλέκονται λόγω "κακής χρήσης της μαγείας", το "Υπουργείο Μαγείας" επεμβαίνει να συγκαλύψει και να απαλείψει από τη μνήμη των Μανγκλς ό,τι έτυχε να ανακαλύψουν από το "μεγάλο μυστικό".
Στην πλοκή του πρώτου βιβλίου, ο Χάρι Πότερ αποκτά νέους φίλους και εχθρούς (όλοι τους, επίδοξοι νέοι μάγοι και μάγισσες), γνωρίζει τους καθηγητές του σχολείου (Μαντείας, Ελιξιρίων, Γοητείας, Αριθμολογίας, Βοτανικής Μαγικών Φυτών, Άμυνας κατά των Σκοτεινών Τεχνών και των άλλων σπουδών μέσα στον κόσμο της απόκρυφης γνώσης). Δημιουργεί ιδιαίτερη φιλία με τους συμμαθητές του: Ρον και Ερμιόνη και μαζί οι τρεις γνωρίζουν πολλές περιπέτειες μέσα από τα τέσσερα , μέχρι σήμερα, βιβλία της Ρόουλινγκ (J. K. Rowling). Σ' αυτό το πρώτο βιβλίο ο Χάρι Πότερ κατανοεί ότι ο Σκοτεινός Λόρδος -ο Βόλντεμορτ- προσπαθεί να επανακτήσει τη χαμένη του υπόσταση, την παλαιά του μαγική δύναμη και να εξουσιάσει τον κόσμο. Ένας από τους καθηγητές, ο μάγος Κουΐρελ (Quirrel), είναι κρυφός οπαδός του Βόλντεμορτ και προσπαθεί να τον βοηθήσει να επιτύχει δύο στόχους: Να κλέψει τη Φιλοσοφική Λίθο, που περιέχει το ελιξίριο της αιώνιας ζωής και φυλάγεται από τον Ντάμπλντορ και να αποστραγγίσει τη ζωή από τον Χάρι Πότερ για να αποκατάσταση, ο Βόλντεμορτ, τη δική του ζωή. Εάν μπορέσει να επιτύχει, ο Βόλντεμορτ προτίθεται να σκοτώσει το αγόρι, γιατί ο Χάρι είναι ο μόνος, που μπόρεσε να επιβιώσει από τη θανατηφόρα κατάρα του. Στη συνέχεια ο Βόλντεμορτ καταλαμβάνει σωματικά τον Κουΐρελ και προσελκύει τον Χάρη σε μια αντιπαράθεση, προσπαθώντας να κλέψει τη Λίθο και να σκοτώσει το παιδί. Όμως η λανθάνουσα δύναμη στον Χάρι Πότερ είναι πολύ δυνατή γι' αυτόν. Έτσι, ενώ ο Βόλντεμορτ δραπετεύει, ο Χάρι λιποθυμά και μένει αναίσθητος για τρεις μέρες.
Στο δεύτερο βιβλίο: "Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά", ιστορείται ο δεύτερος χρόνος του αγοριού στο Χόγκουαρτς. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από μυστηριώδη γεγονότα, που συνδέονται με ένα μυστικό δωμάτιο στο κάστρο Χόγκουαρτς. Υποτίθεται ότι μία σκοτεινή παρουσία κρύβεται εκεί και περιφέρεται στο σχολείο τρομοκρατώντας τους μαθητές και σκοτώνοντας όποτε θέλει. Οι μαθητές και κάποιοι από τους καθηγητές υποψιάζονται ότι υπεύθυνος είναι ο Χάρι Πότερ και κυκλοφορεί η φήμη ότι το αγόρι ασκεί τη Μαύρη Μαγεία. Όλοι συμφωνούν, εξ άλλου, ότι ακόμη και μωρό, ήταν πιο ισχυρός από τον Σκοτεινό Λόρδο, τον πιο δυνατό μαύρο μάγο στον κόσμο. Απομονωμένος και περιφρονημένος, ο Χάρι Πότερ αρχίζει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του, στην υποψία ότι η μοίρα του είναι να γίνει μαύρος. Ο Ντάμπλντορ τον βεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Τελικά, το αγόρι ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα στο υπόγειο δωμάτιο και μπαίνοντας σώζει μια μικρή μάγισσα, την Γκίνη (Ginny), που ο Βόλντεμορτ είχε μαγέψει. Δεν υποψιάζεται ότι ο Βόλντεμορτ τη χρησιμοποιεί σαν δόλωμα. Μέσα εκεί ο Χάρι Πότερ σκοτώνει τον Βασιλίσκο, ένα γιγάντιο φίδι, που συνεργάζεται με τον Βόλντεμορτ και χρησιμοποιεί το δόντι του φιδιού για να τρυπήσει ένα μαγικό διαλογικό ημερολόγιο, που ήταν το μέσον που ο Βόλντεμορτ χρησιμοποιούσε για να κρατά σε γοητεία την Γκίνη. Έτσι, ο Βόλντεμορτ εξορίζεται για δεύτερη φορά.
Στο τρίτο βιβλίο: "Ο Χάρι Πότερ κι ο φυλακισμένος του Αζκαμπάν", ο Χάρι Πότερ περιπλέκεται σε μια παλαιά διαμάχη ανάμεσα στο "ανάδοχό" του, τον μάγο Σείριους Μπλακ (Sirius Black), το μάγο Πήτερ Πετιγκριού (Peter Pettigrew) και άλλους μάγους, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση λόγω κάποιας μυστηριώδους αρχαίας βεντέτας. Ο Σείριους ρίχνεται στη φυλακή των μάγων, το Αζκαμπάν, με την κατηγορία της δολοφονίας του Πετιγκριού, γιατί πρόδωσε τους γονείς του Χάρι Πότερ στον Βόλντεμορτ, προκαλώντας το θάνατό τους. Στην πραγματικότητα ο Πετιγκριού σκηνοθέτησε το θάνατό του, παγιδεύοντας έτσι τον Σείριους σαν δολοφόνο, ενώ έχει μεταμορφωθεί σε αρουραίο με το όνομα Σκάμπερς (Scabbers) -τον υπναρά αρουραίο του Ρον, του φίλου του Χάρι- και με τη μεταμφίεση αυτή παραμένει κρυμμένος επί δώδεκα χρόνια ενώ ο Μπλακ μένει κλεισμένος στη φυλακή.
Στο ξεκίνημα της ιστορίας, ο Σείριους έχει δραπετεύσει και οι μάγοι αλλά και οι Μανγκλς (όπου θεωρείται τρομερός δολοφόνος) προσπαθούν να τον εντοπίσουν. Οι μάγοι πιστεύουν ότι ο Μπλακ γυρεύει το Χάρι Πότερ για να τον σκοτώσει. Στη σκηνή εμφανίζεται ο Ρωμύλος Λούπους (Romulus Lupus) -που τυγχάνει και λυκάνθρωπος-, ο νέος καθηγητής "Άμυνας κατά των Σκοτεινών Τεχνών" στο Χόγκουαρτς. Μαθαίνουμε ότι ο Λούπους, ο Μπλακ, ο Πετιγκριού κι ο πατέρας του Χάρι Πότερ υπήρξαν συμμαθητές στο Χόγκουαρτς και αχώριστη τετράδα στα νιάτα τους. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο με την παρουσία του καθηγητή Σνέιπ (Snape), δάσκαλου στο μάθημα των "Ελιξιρίων", που μισεί το αγόρι και που σχετίζονταν επίσης με την τετράδα. Ο Χάρι Πότερ αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές ξεμπερδεύοντας το κουβάρι της απάτης και των δολοπλοκιών: Ποιος πρόδωσε ποιόν; Ποιον μπορεί να εμπιστευθεί; Ποιος λέει την αλήθεια για το παρελθόν; Κανείς τους δεν είναι ό,τι φαίνεται. Ό,τι ο Χάρι υποθέτει (κι ο αναγνώστης), για το ποιος είναι καλός και ποιος είναι μαύρος, συνεχώς αντιστρέφεται και μόλις στα τελευταία κεφάλαια ανακαλύπτουμε ότι ο Σκάμπερς, ο αρουραίος είναι πράγματι ο απατεώνας. Σε μια τελική αντιπαράθεση, ο Σκάμπερς επαναφέρεται στην ανθρώπινη μορφή του (σαν Πετιγκριού) με τη συντονισμένη μαγική εντολή του Λούπους και του Μπλακ, που είναι έτοιμοι να αποδώσουν δικαιοσύνη, σκοτώνοντάς τον. Ο Χάρι Πότερ τους παρακαλεί να φανούν επιεικείς και να τον στείλουν στη φυλακή του Αζκαμπάν, όμως ο Πετιγκριού ξεφεύγει με σκοπό να ξαναβρεί τον παλαιό κύριό του, τον Βόλντεμορτ.
Το τέταρτο βιβλίο: "Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς", πραγματεύεται το περίτεχνο σχέδιο του Βόλντεμορτ, να παγιδεύσει, με τις υπηρεσίες του Πετιγκριού, τον Χάρι Πότερ, να προμηθευθεί αίμα του αγοριού για την κατασκευή ενός φίλτρου, που θα αποκαταστήσει τις δυνάμεις του Σκοτεινού Λόρδου. Βέβαια, ο Βόλντεμορτ ελπίζει να αποκτήσει περισσότερες, γιατί ο Χάρι Πότερ έχει, αν κι ακόμη αδιαμόρφωτες, μεγαλύτερες από εκείνον δυνάμεις. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα ετήσιο διαγωνισμό μαγείας, που εμπλέκει τους πρωταθλητές των τριών μεγάλων σχολείων μαγείας. Ο Χάρι είναι ένας από τους πρωταθλητές του σχολείου του και από κατόρθωμα σε κατόρθωμα, υπερπηδά τρομακτικά εμπόδια (συνήθως επιλέγοντας το συμφέρον των άλλων πάνω από την επιθυμία του να νικήσει). Αναδεικνύεται ο νικητής του διαγωνισμού, για να καταλήξει όμως στο τέλος παγιδευμένος στα χέρια του Βόλντεμορτ. Ο Σκοτεινός Λόρδος παίρνει αίμα από το αγόρι, φτιάχνει το φίλτρο και ανακτά τις παλιές του δυνάμεις. Ο Χάρι Πότερ συνέρχεται, αντεπεξέρχεται στη "Φονική Κατάρα" του Βόλντεμορτ με τη "Δύναμη της Θέλησης" και "Μαγικές Εντολές" και καταφεύγει στο Χόγκουαρτς. Το βιβλίο κλείνει με τον εμπνευσμένο λόγο του Ντάμπλντορ, που επαινεί τον Χάρι Πότερ για τις αρετές του και καλεί μαθητές και καθηγητές σε ενότητα για την αντιμετώπιση του τρομερού κινδύνου που επικρέμεται στον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σειρά των βιβλίων συνοδεύει τώρα, την περίοδο των εορτών και η πρώτη ταινία Χάρι Πότερ που η Warner Bros. δημιούργησε με θέμα το πρώτο βιβλίο της σειράς. Στα πλαίσια της προβολής της ταινίας, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια: Να μην υπάρξει παιδί, που δεν θα "βαπτισθεί" στα νάματα των έργων της Ρόουλινγκ. Μεταξύ των πολλών προσφορών, ο φορέας "Village Cinemas", που διαχειρίζεται το γνωστό συγκρότημα κινηματογράφων, στέλνει εγκυκλίους προς τα σχολεία προτείνοντας στους διευθυντές και καθηγητές την ομαδική προσέλευση των μαθητών για την παρακολούθηση της ταινία του Χάρι Πότερ -δέλεαρ, το δωρεάν αναψυκτικό και η δωρεάν είσοδος των καθηγητών στην προβολή-.
Πέραν όμως από τις "δελεαστικές" προσφορές, υπάρχει και το φαινόμενο των "προοδευτικών" οι οποίοι καιροφυλακτούν απλώς για να "αντιπαρατεθούν" στο λόγο της Εκκλησίας και οι οποίοι έσπευσαν να θέσουν το σύνδρομο "Χάρι Πότερ" υπό την "αιγίδα" τους.
Διάφοροι "προοδευτικοί" απλά και μόνο για να πλήξουν την Εκκλησία -μη γνωρίζοντας ότι η Εκκλησία δεν πλήττεται- εκθέτουν τα παιδία όλων μας -και κατ' επέκταση και τα δικά τους παιδία- ανυπεράσπιστα σε ακατάλληλα και βλαβερά προϊόντα, που διαστρεβλώνουν κουλτούρα και ήθος. Ας αναλογιστούν οι έλληνες "προοδευτικοί", τι στερήθηκαν οι ίδιοι σαν παιδιά για να καταντήσουν σήμερα να αντιμετωπίζουν τον κόσμο μέσα από τα "διαστρεβλωτικά γυαλιά" της όποιας κοσμοθεωρίας τους, να μην μπορούν να δουν στην Εκκλησία παρά μόνο την ανθρώπινη και κοσμική της διάσταση και να μην αντιλαμβάνονται τον φρικτό κίνδυνο της απώλειας αυτού, που είναι απείρως πολυτιμότερο κι από την ίδια τη ζωή.


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.
Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.