Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΥΗΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΑ; ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ
Της καθηγήτριας Ελένης Ανδρουλάκη

Εισαγωγή
Πρόσφατα οι ελληνικοί κινηματογράφοι κατακλύσθηκαν από παιδιά κάθε ηλικίας που έκαναν ουρές για να παρακολουθήσουν την ταινία της Warner "Ο Χάρι Πότερ και Η Φιλοσοφική Λίθος".
Η ταινία αυτή αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιβλίου της Joanne K. Rowling "Harry Potter and the Philosopher's Stone", Bloomsbury, 1997. Αυτό και τα επόμενα τρία βιβλία της Rowling έχουν τυπωθεί σε 116 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 47 γλώσσες. Τα τέσσερα πρώτα βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα, ήταν για πολλούς μήνες στις λίστες των bestsellers και απέσπασαν πολλά βραβεία. Ερευνητές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας 6-17 ετών στην Αμερική έχουν διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο του Χάρι Πότερ. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από Fan Clubs του Χάρι Πότερ και οι εκδόσεις Ψυχογιός δηλώνουν: "Ενδεικτικός της "τρέλας" που λέγεται χαριποτερομανία είναι ο αριθμός των γραμμάτων, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των e-mail που δέχονται καθημερινά οι εκδόσεις Ψυχογιός για τον Χάρι Πότερ: μέχρι στιγμής μόνο τα γράμματα ξεπερνούν τις 7.500!". Επιπλέον, η Warner έχει υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με την Coca Cola, η οποία πληρώνει 150 εκατομμύρια δολάρια, ώστε ο Χάρι Πότερ να εμφανίζεται στη συσκευασία και διαφήμιση των προϊόντων της. Ακόμη μαθαίνουμε ότι τα προαύλια των σχολείων στο εξωτερικό είναι γεμάτα βιβλία, κάρτες, αυτοκόλλητα, και άλλα παιχνίδια Χάρι Πότερ, πολλά από τα οποία βλέπουμε ήδη και στη χώρα μας.
Ο Χάρι Πότερ έχει μπει και στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου καθηγητές αναθέτουν στα παιδιά εργασίες πάνω στα βιβλία Χάρι Πότερ, παραθέτοντας μάλιστα και εκτενή βιβλιογραφία για την μαγεία και τον αποκρυφισμό. Στην Αθήνα κάποια Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών χρησιμοποιούν στις τάξεις τους τα βιβλία στο πρωτότυπο για να αναπτύξουν την Αναγνωστική Δεξιότητα (Reading Skills) των μαθητών τους και όχι μόνο. Πολλοί γονείς και δάσκαλοι που φαίνεται να τελούν εν αγνοία δηλώνουν πανευτυχείς που τα παιδιά τους, που δεν αγαπούσαν καθόλου το διάβασμα, τώρα διαβάζουν μετά μανίας τα βιβλία του ΧΠ (Χάρι Πότερ). Ενόψει των Χριστουγέννων ολόκληρες τάξεις Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, ακόμα και ολόκληρα σχολεία στην Αθήνα συνοδευόμενα από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους επισκέφθηκαν τους κινηματογράφους για να ωφεληθούν από την ομαδική παρακολούθηση της ταινίας! Κάποια παιδιά μάλιστα που δεν είχαν ανακαλύψει μέχρι τότε τον ΧΠ, μετά την ταινία ζήτησαν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν τα βιβλία.

Ποιος είναι ο Χάρι Πότερ;
Ο Χάρι Πότερ είναι ένα συμπαθητικό ορφανό αγόρι, το όποιο ζει με τους αντιπαθητικούς συγγενείς του που το αδικούν και το κακομεταχειρίζονται. Όταν ήταν μωρό, ο κακός μάγος Βόλντεμορτ σκότωσε τους μάγους-γονείς του και προσπάθησε να σκοτώσει και το ίδιο, αλλά εκείνο, προικισμένο με υπερφυσικές δυνάμεις, δεν πέθανε, απέκτησε όμως το σημάδι του κεραυνού στο μέτωπο του, κάτι με το όποιο γίνεται αργότερα διάσημος. Όταν κλείνει τα 11 χρόνια του λαβαίνει ένα γράμμα από τη Σχολή Μαγείας "Χόγκουαρτς" που του προσφέρει υποτροφία για να σπουδάσει μαγεία και τότε μαθαίνει ξαφνικά ότι είναι μάγος, "φυσικά... Και πολύ καλός μάγος, μάλιστα, αφού βέβαια εξασκηθεί πρώτα λίγο" (Α' σελ. 66). Έτσι ο Χάρι γίνεται εσώκλειστος σπουδαστής του Σχολείου Μαγείας και μυείται σιγά-σιγά, όπως και ο αναγνώστης, στον κόσμο της μαγείας, ο όποιος παρουσιάζεται εξαιρετικά γοητευτικός, γεμάτος μυστήριο και προκλήσεις. Στον κόσμο της μαγείας και στα πρόσωπα των μάγων βρίσκει την αγάπη, την αποδοχή, την καταξίωση ακόμα και τα υλικά οφέλη που του έλειπαν όταν ζούσε στον κόσμο των "Μάγκλς", δηλαδή των μη-μάγων, οι οποίοι σε όλα τα βιβλία σκιαγραφούνται κουτοί ή γεμάτοι κακία και σκληρότητα. Μέχρις εδώ κάποιοι ίσως να μην έβλεπαν τα πράγματα ανησυχητικά και να θεωρούσαν τα βιβλία αυτά απλή φαντασία, γιατί όχι άλλωστε; Υπάρχει όμως και συνέχεια.

Οι αντιρρήσεις
1. Η συγγραφεύς J. K. Rowling σε ραδιοφωνική συνέντευξη της (The Diane Rehm Show, WAMU, National Public Radio, October 20, 1999) δηλώνει ότι έκανε έρευνα σε πρακτικές μαγείας και παγανισμού ώστε τα βιβλία της να είναι πιο ρεαλιστικά. Η ίδια λέει ότι περίπου το 1/3 από τις πρακτικές που περιγράφονται στα βιβλία της βασίζονται σε πραγματικές αποκρυφιστικές πρακτικές.
2. Διαβάζοντας και τα τέσσερα βιβλία επαλήθευσα τα λογία της Rowling η οποία αποκαλύπτει ότι "τα βιβλία γίνονται όλο και πιο σκοτεινά", κάτι που αποδεικνύεται στο επόμενο τμήμα του παρόντος άρθρου.
3. Ο υπεύθυνος Μέσων Ενημέρωσης της Ένωσης Παγανιστών στην Αγγλία Andy Norfolk δηλώνει: "Ανταποκρινόμενοι στον αυξανόμενο αριθμό ερωτήσεων από νέους ορίσαμε έναν υπεύθυνο νεότητας, όχι για να προάγει τον Παγανισμό... αλλά απλά για να απαντά στα ερωτήματα των νέων και να προσφέρει συμβουλές και πληροφορίες". Η Ένωση Παγανιστών λέει ότι τα βιβλία του ΧΠ, μαζί με κάποιες τηλεοπτικές σειρές όπως η "Sabrina the Teenage Witch" είναι εκείνα που προκάλεσαν το νέο κύμα ενδιαφέροντος. Ο Andy Norfolk επισημαίνει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν με το ξαφνικό ενδιαφέρον των παιδιών τους για τη μαγεία (sic) αφού "ο Παγανισμός αναγνωρίζεται ως έγκυρη θρησκεία".
4. Η Ένωση Εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών στην Αγγλία προειδοποιεί για τα φαινομενικά επιτυχημένα δημιουργήματα της J. K. Rowling και καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να προσέξουν. Η Ένωση των Εκπαιδευτικών είχε από καιρού την ανησυχία ότι τα παιδιά ασχολούνται με αποκρυφιστικές εμπειρίες. Ο Peter Smith, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών τονίζει: "Τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν από τις πιο ακραίες επιδράσεις του αποκρυφισμού και να διδαχθούν με έναν υπεύθυνο και θετικό τρόπο τους κινδύνους των ταξιδιών στο άγνωστο. Η πρεμιέρα της ταινίας ΧΠ θα οδηγήσει σε μια ολόκληρη γενιά νέων που θα ανακαλύπτουν τη μαγεία... Αν και είναι σημαντικό να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις... οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι... Όλο και περισσότερα παιδιά περνούν ώρες μόνα τους στο διαδίκτυο αναζητώντας σατανιστικές ιστοσελίδες και ανησυχούμε γιατί δεν υπάρχει κανείς για να ελέγξει...".
5. Τουλάχιστον ένα σχολείο στην Αγγλία, το Δημοτικό St. Mary's στο Chatham, Kent απαγόρευσε τα βιβλία του ΧΠ από τη βιβλιοθήκη του.
6. Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων παιχνιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα "Entertainer" απαγόρευσαν εμπορεύματα ΧΠ από τα ράφια τους. Ένας από τους ιδιοκτήτες των "Entertainer" ο Gary Grant ομολόγησε ότι πιθανόν να χάσει κέρδη της τάξεως των 500.000 λιρών, αλλά εξήγησε ότι ανησυχούσε για την ανεξέλεγκτη κατάσταση, στην οποία θα οδηγούνταν τα παιδιά.
7. Τα βιβλία του ΧΠ βρίσκονται ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα βιβλία, όπως αναφέρει το "Γραφείο για την Ελευθερία της Σκέψης της Ένωσης Αμερικανικών Βιβλιοθηκών" (American Library Association's Office for Intellectual Freedom). Για τα έτη 1999 και 2000 υπάρχουν 1.118 καταγεγραμμένες γραπτές διαμαρτυρίες. Οι καταγεγραμμένες διαμαρτυρίες αποτελούν λιγότερο από το 1/4 των πραγματικών σε σχολεία και βιβλιοθήκες που ζητούν την απόσυρση των βιβλίων του ΧΠ με την αιτιολογία του "αποκρυφισμού / Σατανισμού".
8. Στην Ελλάδα ο Σύλλογος Επιστημόνων "Προοπτική", τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη βοήθειά του, διεξάγει μια ευρύτερη έρευνα του θέματος, η οποία συμπεριλαμβάνει την ψυχολογική και παιδαγωγική διάσταση του φαινομένου. Ο Σύλλογος "Προοπτική" εκφράζει τις έντονες επιφυλάξεις του τόσο για τον Χάρι Πότερ, όσο και για την τριλογία του J.R.R. Tolkien "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών".
9. Αναμενόμενες ήταν βέβαια και οι αντιδράσεις από το Χριστιανικό κόσμο του εξωτερικού, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό σχετικών ιστοσελίδων, που μπορεί κανείς να βρει με την βοήθεια μιας μηχανής αναζήτησης.
10. Καταθέτοντας την προσωπική μου εμπειρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι στην Αθήνα υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι γονείς και εκπαιδευτικοί, ιερείς και κατηχητές, οι όποιοι έχοντας ενημερωθεί, ή έχοντας αντιμετωπίσει κάποιες από τις άμεσες συνέπειες του προβλήματος (εκδηλώσεις φόβου, διαταραχές ύπνου κτλ.) στη ζωή των παιδιών τους, προσπαθούν να αποτρέψουν και αυτόν τον κίνδυνο που απειλεί τους νέους. Ακούγεται υπερβολικό; Μακάρι να ήταν.

Τι λένε τα βιβλία
Προς το παρόν κυκλοφορούν τα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς ΧΠ, η οποία θα ολοκληρωθεί με άλλα τρία. Η Rowling ήξερε από την αρχή ότι θα γράψει επτά βιβλία, ένα για τον κάθε χρόνο που βρίσκεται ο ΧΠ στη Σχολή Μαγείας -και έχει ολοκληρώσει και το έβδομο βιβλίο της εδώ και χρονιά.
Τα βιβλία προχωρούν σταδιακά από το κακό στο χειρότερο. Για παράδειγμα στο πρώτο βιβλίο οι ήρωες βρίσκουν σημάδια από το αίμα ενός ζώου (που όλως τυχαίως! Είναι μονόκερος) και είναι μάρτυρες μιας τρομερής σκηνής όπου το δαιμονικό πλάσμα που σκότωσε τον μονόκερο πίνει το αίμα του, ενώ στο τέλος αποκαλύπτεται ξαφνικά με τρόπο φρικιαστικό ο δαιμονισμός ενός καθηγητή, ο οποίος τώρα προσπαθεί να σκοτώσει το Χάρι.
Στο δεύτερο βιβλίο ο μικρός μάγος μαθαίνει πώς να καθαρίζει τον κήπο από τους αγριοκαλικάντζαρους που τσιρίζουν, χωρίς να τους λυπάται και αργότερα οι μαθητές της Σχολής Μαγείας μαθαίνουν, ανάμεσα στ' άλλα, πώς να φυτεύουν στο χώμα μανδραγόρες -οι μανδραγόρες είναι φυτά, μόνο που αντί για ρίζες έχουν μικροσκοπικά, λασπωμένα κακάσχημα μωρά, που στριγκλίζουν μ' όλη τη δύναμη των πνευμόνων τους. Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε για μια ζωοθυσία, τη θυσία της γάτας της σχολής (η οποία, προσέξτε, ονομάζεται κυρία Νόρις!) και για το δαιμονισμό μιας μικρής μαθήτριας, που χάνοντας το έλεγχο των πράξεων της, στραγγαλίζει πετεινούς και επιτίθεται στους ζωντανούς και τους νεκρούς της σχολής. Η ατμόσφαιρα πλέον είναι ατμόσφαιρα θρίλερ, αφού όλοι οι μαθητές κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν σκοτωμένοι.
Στο τρίτο βιβλίο μαθαίνουμε για γλειφιτζούρια με γεύση αίματος -ενώ στο πρώτο είχαμε διαβάσει απλώς για καραμέλες με γεύση εμετού!- για πλάσματα που αλλάζουν συνεχώς μορφή για να τρομάξουν τους ανθρώπους, για διάφορα αλλά δαιμόνια και για τους βασανιστές της φυλακής των μάγων, τους "Παράφρονες", οι όποιοι είναι τρομερά δαιμονικά πλάσματα που ρουφούν τις ψυχές, ώστε οι άνθρωποι να τις χάνουν για πάντα. Ο Χάρι ακούει τους πεθαμένους γονείς του να ουρλιάζουν πριν τη δολοφονία τους και το κατοικίδιο ζωάκι που κουβαλά συνέχεια μαζί του ο Ρόν και κοιμάται στον κοιτώνα των παιδιών αποκαλύπτεται στο τέλος του βιβλίου ότι δεν είναι αρουραίος, αλλά μάγος -από αυτούς που μεταμορφώνονται σε ζώα- και μάλιστα κακός.
Το τέταρτο βιβλίο, είναι το μεγαλύτερο από όλα, έχει 654 σελίδες με εξαιρετικά τρομακτικές σκηνές και είναι αυτό που η Rowling ορίζει ως "το κεντρικό βιβλίο". "Είναι το βιβλίο στο όποιο αρχίζουν οι θάνατοι", λέει στους TIMES και συνεχίζει λέγοντας ότι "θα προκαλέσει ταραχή αλλά δεν θα προκαλέσει βλάβη" (sic). Το τέταρτο βιβλίο ξεκινά με μια σειρά φόνων, συνεχίζει με έναν διαγωνισμό κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, όπου οι ήρωες καλούνται να νικήσουν βάζοντας στην πράξη όλα τα μαγικά που διδάχθησαν τα περασμένα τρία χρόνια, καθώς τελειώνει όμως ο αγώνας, ο ένας από τους ήρωες δολοφονείται, και η υπόθεση κορυφώνεται με μια σοκαριστική σατανιστική τελετή, τέτοια που μόνο ένας εντελώς διεστραμμένος νους θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει.

Κάποιες προεκτάσεις
Ακόμα κι αν στα βιβλία βρει κανείς κάποια δόση χιούμορ, κάποια στοιχεία φαντασίας και μια εντελώς φαινομενική παρουσίαση κάποιων αξιών, πώς τέτοια βιβλία μπορούν να διαβάζονται από παιδιά; Πόσο κατάλληλα; μπορεί να είναι βιβλία που έχουν τα εξής προβλήματα:
α. εξοικειώνουν με το κακό, τη μαγεία, τον αποκρυφισμό, τη δαιμονολογία β. Καλλιεργούν το φόβο γ. Καλλιεργούν αρνητικά συναισθήματα δ. Περιέχουν αντιπαιδαγωγικά μηνύματα. Ας σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία των βιβλίων, τα όποια έχουμε καταγράψει, οι ήρωες μαθαίνουν και εκτελούν ξόρκια, φτιάχνουν φίλτρα, κάνουν επικλήσεις, μαθαίνουν και χρησιμοποιούν φράσεις με μαγικό αποτέλεσμα για καλό ή κακό σκοπό, ανυψώνουν αντικείμενα, επικοινωνούν με νεκρούς, διδάσκονται αστρολογία, μαντεία, κατάρες με τις όποιες μπορούν να εξουσιάσουν, να βασανίσουν και να φονεύσουν. Τα αποκρυφιστικά και σατανιστικά σύμβολα και στοιχεία είναι πολυάριθμα, το ίδιο και οι σκηνές που προκαλούν τρόμο, φρίκη και αηδία. Με ύπουλο τρόπο οι μικροί αναγνώστες διδάσκονται ότι υπάρχει "καλή" μαγεία και ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέξει μεταξύ "καλής" μαγείας και κακής μαγείας. Ο Χάρι, ο Ρόν και η Ερμιόνη (ο χαρακτήρας με τον όποιο ταυτίζονται τα κορίτσια) αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά και αυτά τα πρότυπα είναι νεαροί μάγοι που πάντα νικούν την κακή μαγεία με την"καλή" μαγεία. Οι γονείς του Χάρι υπήρξαν "καλοί" μάγοι και το υποκατάστατο του πατέρα για το Χάρι δεν είναι άλλο από τον "καλό" μάγο Ντάμπλντορ, που αποτελεί και το πρότυπο του ιδανικού πατέρα. Η πλύση εγκεφάλου είναι σαφής, αφού μάλιστα υπάρχει και μια διάχυτη κοροϊδία ή υποτίμηση γι' αυτούς που φοβούνται τη μαγεία ή την αντιπαθούν ως κακή. Αναμφίβολα ο Χάρι δημιουργήθηκε γα να μοιάζει με νέο σωτήρα: Μόλις γεννιέται θέλουν να τον σκοτώσουν, συνέχεια τον αδικούν, αλλά εκείνος με τρόπο υπερφυσικό νικά τους εχθρούς και σώζει τους άλλους. Ας σκεφθούμε λίγο ποιος άλλος κάνει θαύματα χωρίς τη βοήθεια του Θεού και θεωρείται από τους οπαδούς του "ο αδικημένος θεός";
Επιπλέον, εύκολα διαπιστώνεται ότι οι τρεις καλοί ήρωες κλέβουν, ψεύδονται, εκδηλώνουν ξεκάθαρα μίσος και εκδίκηση, συνεχώς παραβιάζουν κανόνες και όλα αυτά γίνονται πάντα αποδεκτά ή και επιβραβεύονται. Προσέξτε το ακόλουθο παράδειγμα:
"Πολύ καλά", τον ενθάρρυνε η καθηγήτρια όταν τελείωσε. "Βρήκες λοιπόν που ήταν η είσοδος, παραβιάζοντας όλους τους κανονισμούς της σχολής. Οφείλω να τονίσω.... Αλλά πώς στο καλό, βρε παιδάκι μου, βγήκες ζωντανός από εκεί μέσα;... Ο Χάρι κοίταξε ενστικτωδώς τον Ντάμπλντορ. Εκείνος τον χαμογέλασε άχνα" (Β' σελ. 344)... "Αν δεν με απατά η μνήμη μου, σας είχα προειδοποιήσει ότι θα αποβληθείτε αν συνεχίσετε να παραβιάζετε τους κανόνες της σχολής", είπε ο Ντάμπλντορ. Ο Ρον άνοιξε τρομαγμένος το στόμα. "Πράγμα που αποδεικνύει πως ορισμένες φορές, ακόμα και οι πιο σώφρονες από μας πρέπει να καταπίνουμε τη γλώσσα μας", συνέχισε ο Ντάμπλντορ χαμογελώντας. "Θα απονεμηθεί και στους δυο σας το ειδικό βραβείο εξαιρετικών υπηρεσιών προς τη σχολή και... χμ... για να σκεφτώ... ναι, διακόσιοι βαθμοί..." (Β' σελ. 347-348).

Συμπεράσματα
Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά λόγια των ιδίων των παιδιών που βρήκαμε στο διαδίκτυο καθώς και στην ελληνική έκδοση των βιβλίων:
1. Κορίτσι 12 ετών: "Τώρα τα έχω διαβάσει όλα πάνω από τρεις φορές. Κάθε φορά που γίνεται αυτό ταξιδεύω σ' έναν κόσμο μαγικό και μιμούμαι τους τρεις φίλους. Θα ήθελα και εγώ να γίνω μάγος".
2. Κορίτσι 15 ετών: "Μακάρι να υπήρχε στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σχολείο και για μένα".
3. Κορίτσι 13 ετών: "Αγαπητοί φίλοι του Harry Potter. Είμαι, θα έλεγα, μία από τους πιο "φαν" ανάμεσα σας. Να φαντασθείτε για μια περίοδο διάβαζα ξανά το πρώτο βιβλίο και συνέχιζα με τα υπόλοιπα και μόλις τελείωνα το τέταρτο άρχιζα πάλι το πρώτο. Μου είχε γίνει ψύχωση. Αφού τα τέσσερα βιβλία τα διάβασα σε έξι μέρες μαθημάτων. Όμως κατάλαβα ότι ο Harry είναι μία αγάπη μεγάλη και ότι δεν πρέπει να γίνεται εμμονή...".
4. Αγόρι 10 ετών: "Μάλλον υπάρχει κάποια πόλη μάγων κοντά στο σπίτι μου... Κι αυτή η κυρία που μένει απέναντι είναι κάπως παράξενη. Μπορεί να είναι μάγισσα".
5. Αγόρι 10 ετών: "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια πόλη μάγων κοντά στο σπίτι μου, αλλά μακάρι να υπήρχε γιατί θα ήθελα να είμαι μάγος!".
6. Κορίτσι 9 ετών: "Πιστεύω ότι πραγματικά υπάρχει μια πόλη μάγων κοντά στο σπίτι μου. Βλέπω συνέχεια περίεργα όνειρα. Οι φίλοι μου λένε πως έχω τρελαθεί, αλλά είναι αλήθεια. Όταν περπατώ στο δρόμο βλέπω κάποιους γέρους παράξενους ανθρώπους που φοράνε... γυαλιά... και μανδύες. Τί άλλη απόδειξη θέλουν;... ".
7. Άλλο κορίτσι: "Όλοι "βασανιζόμαστε" από κάποιον καθηγητή. Ο Σνέιπ μου θυμίζει τον καθηγητή των Μαθηματικών, ο όποιος το δίχως άλλο θα ταίριαζε πολύ με το Σνέιπ".
8. Κορίτσι 9 ετών: "Είμαι φανατική αναγνώστρια του Χάρι Πότερ και θα ήθελα πολύ να υπήρχε μαγεία στ' αλήθεια, όπως και πολλοί άλλοι... Βέβαια το τέταρτο βιβλίο με τρόμαξε, εκεί που ο Σέντρικ Ντίγκορυ πέθανε και για κάποιο διάστημα έβλεπα φρικτούς εφιάλτες".


Επίλογος
Η Αγία Γραφή λέει "Ουαί οι λέγοντες το πονηρόν καλόν και το καλόν πονηρόν, οι τιθέντες το σκότος φως και το φως σκότος, οι τιθέντες το πικρόν γλυκύ και το γλυκύ πικρόν" (Αλίμονο σ' εκείνους που λένε το κακό καλό και το καλό κακό, που παρασταίνουν το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο, που κάνουν το πικρό γλυκό και το γλυκό πικρό).
Και ο Γέροντας Παΐσιος λέει "Ο Θεός να βαλή το χέρι Του γιατί τώρα δεν βοηθιούνται να αλλοιώνονται τα παιδιά, με την καλή έννοια, αλλά να δαιμονίζονται".
Ας λυπηθούμε τα παιδιά μας και ας αναλογισθούμε τις ευθύνες μας απέναντι τους και απέναντι στην απέραντη αγάπη του θεού.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. + π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου. Αποκρυφισμός, Γκουρουϊσμός, "Νέα Εποχή". Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα 1990.
2. Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου. Εκκλησία και Μάγια. Εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας 1997.
3. + π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου. Ο Αποκρυφισμός στο Φως της Ορθοδοξίας (Τεύχη 16-20). Εκδόσεις Διάλογος 1996.
4. + π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου. Νεοσατανισμός -Ορθόδοξη θεώρηση και Αντιμετώπιση. Εκδόσεις Διάλογος 1996.
5. The Penguin Dictionary of Religions. Edited by John R. Hinnells, Penguin books 1984.
6. William Schnoebelen. Wicca Satan's Little White Lie. Chick Publications, USA 1990.


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.
Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.