Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.
ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ
Τελικά...Ναι ή ΟΧΙ στο Χάρι Πότερ;
Ιωάννη Μηλιώνη, Δ/του της Σχολής "Άγιος Ιωάννης"
& μέλους του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.

Καλοκαίρι 2002. Περί τα τέλη Μαΐου, με τίτλο:
"Ναι ή ΟΧΙ στο Χάρι Πότερ", εξέδωσε η Π.Ε.Γ. το βιβλίο που παρουσιάζει το πρόβλημα και προτείνει τις, από Ορθόδοξη, κοινωνική και παιδαγωγική πλευρά, λύσεις στο πρόβλημα του μαζικού προσηλυτισμού των παιδιών στη μαγεία και τον αποκρυφισμό.
Βιβλίο σύντομο, κείμενο απλά διατυπωμένο, γράφτηκε ειδικά για να γίνεται κατανοητό από τους γονείς, χωρίς εξειδικευμένη ορολογία ή περιγραφές και σε βάθος αναλύσεις της αποκρυφιστικής θεματολογίας, της τόσο πλούσιας στα 4 βιβλία της Τζόαν Ρόουλιγκ.
Το βιβλίο αντιμετωπίσθηκε από τον συγγραφέα όχι σαν προσωπική του δημιουργία, αλλά, όπως και στον πρόλογο αναφέρεται, σαν συλλογική εργασία ατόμων και φορέων -στη χώρα μας και στο εξωτερικό-, που ερεύνησαν και μελέτησαν το πρόβλημα Χάρι Πότερ και τα επακόλουθά του για το παιδί, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο.
Ευχή της Π.Ε.Γ. και της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, που συνέδραμε το έργο με κάθε μέσον, υπήρξε: Να μπορέσει το μικρό αυτό "Εγκόλπιο Αυτοπροστασίας" να μπει στο κάθε Ορθόδοξο σπίτι και να ενημερώσει τον κάθε γονέα, για τον σοβαρό και άμεσο κίνδυνο, που διατρέχουν οι τρυφερές παιδικές ψυχές από την βίαιη και απροκάλυπτη πλέον διδασκαλία των μαγικών πρακτικών και επικλήσεων των Wicca, της εξειδικευμένης αυτής αποκρυφιστικής τάσης και οργάνωσης, στις οποίες μυούνται με την ανάγνωση των βιβλίων, την παρακολούθηση των ταινιών και την εν γένει ενασχόληση με: R.P.G. κάρτες, κούκλες, επιτραπέζια, Lego κ.ά. Χάρι Πότερ θέματα. Αυτός ήταν ο λόγος που η Π.Ε.Γ. διατήρησε την τιμή του βιβλίου στα 3 € και ενημέρωσε το κοινό όσο της επέτρεπαν οι δυνατότητές της.
Σαν αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, η κυκλοφορία του βιβλίου υπήρξε εντυπωσιακή. Σε δύο μόλις μήνες η πρώτη έκδοση του βιβλίου (2.000 αντίτυπα) εξαντλήθηκε και η Π.Ε.Γ. προχώρησε σε ανατύπωση.
Τον ίδιο καιρό, ο "αντίπαλος χώρος" δεν έμεινε άπρακτος. Μέσα στον Ιούνιο, η Audio Visual, η εταιρία που ανέλαβε την εμπορία της βιντεοταινίας και του D.V.D. του Χάρι Πότερ, κατέκλεισε τη χώρα με γιγαντοαφίσες, απανωτά διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, διαμόρφωση αυτοκινήτων Smart καλυμμένων ολοσχερώς με φωτογραφίες Χάρι Πότερ, σωρούς από διαφημιστικό υλικό όλων των ειδών, παιχνίδια και σχολικά είδη στα Σούπερ Μάρκετ.
Η μάχη των εντυπώσεων είναι σίγουρα άνιση. Έχουμε να αντιπαλεύσουμε με τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων:
α )Τη συντριπτική πλειοψηφία. Αυτούς, που επιτρέπουν τη διακίνηση υλικού Χάρι Πότερ, γιατί θεωρούν ότι τα βιβλία της Τζόαν Ρόουλιγκ και οι ταινίες αποτελούν απλώς παιδικά παραμύθια και φαντασίες και ως εκ τούτου είναι ακίνδυνα για τα παιδιά. Προς αυτή τη μερίδα ανθρώπων ρίχνουν το βάρος τους οι ενδιαφερόμενοι να προβάλλουν τον Χάρι Πότερ, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τη δήθεν μη ύπαρξη κινδύνου. "Δεν υπάρχει θέμα" λένε σε κάθε ευκαιρία. "Είναι απλώς ένα παραμύθι. Αυτοί που λέγουν το αντίθετο είναι κάποιοι ιδιόρρυθμοι, φαντασιόπληκτοι". Συγχρόνως προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι η Εκκλησία δήθεν διαβολοποιεί τα πάντα.
Στα πλαίσια αυτά κινήθηκε και σχετική τηλεοπτική εκπομπή (Best Seller, Star Channel, μέσα Ιουνίου), με "προσκεκλημένους" γνωστές φυσιογνωμίες, που συχνά εμφανίζονται στα "παράθυρα" και εκφέρουν, αν και αναρμόδιοι, γνώμη επί παντός επιστητού. Από τους παρευρισκομένους στην εκπομπή, η μόνη που υπογράμμισε την επικινδυνότητα του Χάρι Πότερ ήταν η πανεπιστημιακός, και αρμόδια σε θέματα παιδαγωγικής, κ. Τζάνη. Η εκπομπή κινήθηκε, ως συνήθως, σε πλαίσια "ακροαματικότητας" με πλήρη απουσία εξειδικευμένων εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά αντιθέτως με πλήρη εκπροσώπηση -κάτι σύνηθες στα Μ.Μ.Ε.- του αποκρυφισμού στο πρόσωπο του γνωστού Πητ Παπαδάκου. Το μήνυμα που πέρασε η θλιβερή αυτή εκπομπή, ήταν ότι: "Δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο Χάρι Πότερ είναι παραμύθι".
β)Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει αυτούς που έχουν οικονομικό όφελος από το σύνδρομο Χάρι Πότερ. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι εκδίδουν, πωλούν και γενικώς διακινούν το σχετικό υλικό.
γ)Μία ακόμη κατηγορία μπορούν να αποτελέσουν όσοι δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα Χάρι Πότερ, αλλά επειδή γενικά αντιπαρατίθενται στον λόγο της Εκκλησίας, συμμαχούν με το καθετί που η Εκκλησία καταδικάζει και
δ)Τέλος, να αναφερθούμε σε όσους κινούνται στο χώρο του Αποκρυφισμού και της Παραθρησκείας, που έχουν "θρησκευτικό" συμφέρον να προωθείται το σύνδρομο Χάρι Πότερ.
Θα πρέπει φυσικά να διευκρινίσουμε ότι οι τέσσερις αυτές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται μεμονωμένα αλλά οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν εντάσσονται συχνά σε περισσότερες από μία κατηγορίες.
Ο αντίπαλος, λοιπόν, αυτός χώρος δείχνει ιδιαίτερα εναρμονισμένος σε σημείο να πείθει για την ύπαρξη κάποιου γενικού συντονιστή, που φροντίζει για τη προώθηση των διαφόρων προϊόντων Χάρι Πότερ. Έτσι βλέπουμε π.χ. σε διαφημιστική καταχώρηση για την προβολή της πρώτης ταινίας Χάρι Πότερ αναφορά ότι "το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός" ή σε διαφήμιση του video game, αναφορά στην κινηματογραφική εταιρία που γύρισε την ταινία.
Εκεί όμως που τα πράγματα εξελίσσονται πολύ επικίνδυνα είναι όταν τραστ συμφερόντων εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εις βάρος της διαμόρφωσης υγιούς ήθους και της ψυχικής υγείας των παιδιών μας.
Ένα πρώτο φαινόμενο που βρίσκεται σε ευρύτατη χρήση ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι η δημιουργία "λεσχών οπαδών" (fun clubs) στις οποίες καλούνται έναντι κάποιων προσφορών να ενταχθούν τα ανυποψίαστα παιδιά μας. Τα "clubs" αυτά δρομολογούνται από φορείς, που έχουν πρόσβαση σε κάποιο κοινό, συχνά από περιοδικά ποικίλης ύλης ή ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Το κοινό καλείται να εγγραφεί στα "clubs" αυτά, δήθεν "χωρίς καμία υποχρέωση" ή να λάβει μέρος σε έναν "διαγωνισμό" -συνήθως με ευκολότατες απαντήσεις- όπου θα γίνει κλήρωση μεταξύ των επιτυχόντων για τα έπαθλα. Τα παιδικά περιοδικά είναι γεμάτα από τέτοιες προσφορές, που αποτελούν συνήθη μέθοδο της προβολής των διαφόρων προϊόντων από τους διαφημιστικούς φορείς. Το θέμα αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον και εδώ ίσως θα έπρεπε να ενδιαφερθεί το Κράτος -εφόσον υπάρχει σχετική νομολογία, που να απαγορεύει την ίδρυση "λεσχών", που στρατολογούν ανήλικα παιδιά- ή οι Οργανώσεις Προστασίας Καταναλωτών.
Από τη στιγμή που το ανυποψίαστο παιδί δεχθεί να απαντήσει στην πρόσκληση μιας τέτοιας "λέσχης" ή ενός τέτοιου "διαγωνισμού" έχει πλέον εγγραφεί (φακελωθεί) στον κατάλογο του ενδιαφερομένου και μπορεί να χειραγωγηθεί περαιτέρω.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η προώθηση των βιβλίων Χάρι Πότερ βασίστηκε σε μεγάλο μέρος, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, στη δημιουργία τέτοιων "clubs" όπου ενθαρρύνθηκαν να εγγραφούν τα παιδιά μας. Χαρακτηριστικά, στη χώρα μας, τα παιδιά προσκαλούνταν, ήδη από το 1998, να ενταχθούν στο "Χάρι Πότερ Fan Club" όπου μεταξύ άλλων εμφανίζονταν σαν δωροδότες στις σχετικές διαφημίσεις, πέραν του εκδότου Ψυχογιού, οι εταιρίες Mattel, Paxos κ.ά.
Παράλληλα με τη δημιουργία αυτών των "λεσχών" διαμορφώθηκαν και αντίστοιχοι δικτυακοί τόποι (internet sites) στο διαδίκτυο όπου ενθαρρύνονταν τα παιδιά να επικοινωνούν μεταξύ τους με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Email) και να ασχολούνται με θέματα Χάρι Πότερ στο internet.
Συγχρόνως, με την εμφάνιση της ταινίας σε home video δρομολογήθηκε και ο "Μεγάλος Διαγωνισμός. Συμμαθητές με τον Χάρι Πότερ", που δημοσιεύθηκε σε ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρήσεις στο ένθετο Ερευνητές της Καθημερινής του Σαββάτου (22-6-2002). Θέμα του διαγωνισμού: Να γραφτεί κείμενο-έκθεση 1-3 σελίδες, όπου το κάθε παιδί συμμετέχει σε μια φανταστική περιπέτεια με συμπρωταγωνιστή τον Χάρι Πότερ. Εννοείται ότι για να γραφούν τέτοια σενάρια θα έπρεπε οι πιτσιρίκοι-συγγραφείς να διαβάσουν τα βιβλία και να δουν την ταινία. Έπαθλα: Ακριβό Home Cinema της Sony, Ταξίδι στο Λονδίνο, Παιχνιδομηχανή Playstation, Εγκυκλοπαίδειες (Υδρία) και βίντεο γκέιμ Χάρι Πότερ. Τα κείμενα των παιδιών στέλνονται για έγκριση στα γραφεία της Καθημερινής, ενώ τα δώρα προσφέρονται από τους λοιπούς διοργανωτές.
Την ευθύνη της διοργάνωσης με αθλοθέτρια την Audio Visual, μοιράζονται οι εταιρίες: Βιβλιοσυνεργατική -Ερευνητές (ένθετο της Καθημερινής του Σαββάτου) και η εφημερίδα Καθημερινή που μαζί με τις Εκδόσεις Ψυχογιός και την πρωταγωνίστρια των R.P.G. Κάισσα κλείνουν τον κύκλο γύρω από τα απονήρευτα νιάτα μας.
Αλλά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με πρωταγωνιστές τα κρατικά κανάλια, δείχνουν να ενισχύουν το έργο της προβολής του Χάρι Πότερ στη χώρα μας. Θα αναφερθούμε σε δύο μόνο περιπτώσεις, όπου η κρατική ΝΕΤ φρόντισε να μας επιμορφώσει σχετικά με την ίδια την Τζόαν Ρόουλιγκ, συγγραφέα του μικρού μάγου, παρουσιάζοντας μας βιογραφικά της στοιχεία, συνεντεύξεις της και παραθέτοντας δηλώσεις της για την εξαγγελία του 5ου βιβλίου της: α) Την Κυριακή, 5-5-2002 και β) την Πέμπτη, 15-8-2002. Το γεγονός ότι οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με τις κορυφαίες εορτές της Ορθοδοξίας: Την ημέρα του Πάσχα και την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αφήνουν πολλά περιθώρια προβληματισμού.
Ακόμη, στην παιδική ζώνη των τηλεοπτικών σταθμών η προβολή του Χάρι Πότερ υπήρξε σημαντική. Θα αναφερθούμε δειγματοληπτικά στη συνεργασία του Star Channel με τη Mediatel (Κυριακή 4-7-2002, 13:45΄), όπου οι μικροί τηλεθεατές έπρεπε να απαντήσουν τηλεφωνικά σε ερωτήσεις σχετικές με το περιεχόμενο των βιβλίων και της ταινίας Χάρι Πότερ για να κερδίσουν τα 2 DVD της ταινίας.
Άλλη περίπτωση όπου το επίσημο Κράτος προώθησε, προφανώς εν αγνοία του, το σύνδρομο Χάρι Πότερ, μέσω πίνακα εγκεκριμένων κινηματογραφικών έργων, ήδη αναφέρθηκε στο 28 τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Η άποψή μας επ' αυτού είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας ή θα πρέπει να ενημερώνεται από τους αρμόδιους ή δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται στις εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών τη στιγμή, που χρειάζεται όλες τις δυνάμεις του στην ανόρθωση της παιδείας μας.
Και το ερώτημα εγείρεται κολοσσιαίο: Τι κάνουμε εμείς. Το πλήρωμα των "συνειδητών" Ορθοδόξων Χριστιανών, των πιστών της Εκκλησίας, που συμμετέχουμε στα μυστήρια, που προσευχόμαστε, που έχουμε πνευματικό, που επισκεπτόμαστε τα μοναστήρια, τα προσκυνήματα, που κάνουμε τέλος πάντων κάποιον αγώνα; Των Χριστιανών εκείνων, που είμαστε έτοιμοι -όπως έλεγε κι ο μακαριστός π. Αντώνιος- να ψωμίσουμε κάποιους γέροντες, που στερούνται ή κάποια ορφανά, που δεν στερήθηκαν το δάκρυ, αλλά δειλιάζουμε στη σκέψη κάποιων αδελφών χαμένων στον αποκρυφισμό και στην παραθρησκεία; Πόσο συνειδητοποιούμε εμείς οι "συνειδητοποιημένοι" ότι η χειρότερη παγίδα για τον άνθρωπο είναι να στερηθεί την Αλήθεια; Είναι να βρεθεί στην Αίρεση, στην ψεύτικη εκείνη πίστη, που θα νομιμοποιήσει με θρησκευτικό επίχρισμα κάθε του πλάνη, κάθε του αμαρτία και κάθε του διαστροφή; Κι αυτό είναι η εμπλοκή με τη Μαγεία, αυτό τον βασικό κλάδο του Αποκρυφισμού.
Και για να το θέσουμε πιο άμεσα: Στην Εκκλησία καλούμαστε σε διάφορα διακονίματα, κατά τα χαρίσματα που ο Κύριος μας εξόπλισε. Έτσι, κατά την κλίση μας νοιώθουμε αναπαυμένοι όταν συνεισφέρουμε το κατά δύναμιν. Πόσο αναπαυμένοι όμως θα μπορούμε να νοιώθουμε στη σκέψη ότι στις μέρες μας και στη χώρα μας προετοιμάζεται η νέα γενεά σατανιστών όχι κατά μερικές εκατοντάδες κατ' έτος, άλλά κατά πολλές χιλιάδες πρόσωπα, που σήμερα εκστασιάζονταί, σαν μικρά παιδιά, από το σύνδρομο Χάρι Πότερ, όμως, αύριο, σαν έφηβοι κι ενήλικες θα διαπιστώσουν ότι τα μαθήματα αποκρυφισμού, που διδάχθηκαν παίζοντας με τόση σαφήνεια και με τόση λεπτομέρεια έχουν εφαρμογή στις συνάξεις, στις στοές, στους μαύρους ναούς των ανά την χώρα και ανά την υφήλιο αποκρυφιστών.
Μια πρώτη, μαζική, σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση δόθηκε από την Εκκλησία στις 25-6-2002 στο Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης, οργανωμένη από το Γραφείο Νεότητος της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε για την σοβαρότητα και την ουσιαστικότητά της ακόμα και από τα επιφυλακτικά συνήθως και παλινδρομούντα Μ.Μ.Ε. Έγιναν κι άλλες μικρότερης ίσως εμβέλειας προσπάθειες ενημέρωσης και αρκετές δημοσιεύσεις. Όμως υπάρχει ακόμη μεγάλη ανάγκη.
Ας οριοθετήσουμε, λοιπόν, τις προτεραιότητές μας κι ας βοηθήσουμε, όσο ο καθένας μπορεί, όλες τις προσπάθειες της Εκκλησίας, για την προστασία του λαού του Θεού, στην καταπολέμηση κι αυτής της νέας μάστιγας. Ας ευχηθούμε να ενημερωθεί σωστά κάθε ελληνική οικογένεια για τον τρομερό κίνδυνο. Ας εργασθούμε όλοι, δραστήρια. Ακόμη κι όσοι από μας δεν νοιώθουμε άνετα σε θέματα αιρέσεως και παραθρησκείας. Υπάρχει άμεση ανάγκη στράτευσης!


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.
Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.