Πανελλήνια
'Ενωση Γονέων
για την Προστασία
της Οικογένειας
και του Ατόμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΤΖΥ.

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της 1ης Δεκεμβρίου 1998 σχετικά με την προσπάθεια του Χαμπαρντισμού ή Σαηεντόλοτζυ να εμφανισθεί, τώρα, σαν θρησκεία:

«Εξ αφορμής των αναγγελθέντων «εγκαινίων» της Ελληνικής Εκκλησίας της Σαηεντολογίας» (πρώην ΚΕΦΕ) η Ιερά Σύνοδος κάνει γνωστά προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα τα ακόλουθα:

1. Εκκλησία ονομάζεται αποκλειστικά και μόνον η υπό του Κυρίου ημών 'Ιησού Χριστου συγκροτηθείσα Μία, Αγία και Αποστολική Ορθόδοξος Εκκλησία. Τον τίτλο αυτό δεν δικαιούται να χρησιμοποιεί καμία αίρεση ή ομάδα, πολύ περισσότερο όταν αυτή είναι «μία οργάνωση με ολοκληρωτικές δομές και τάσεις που στην ουσία περιφρονεί τον άνθρωπον, ενώ ενεργεί ελεύθερα αποκλειστικά και μόνον κατ' επίφαση, προκειμένου να προσελκύσει μέλη τα οποία στη συνέχεια υφίστανται... πλύση εγκεφάλου, με απώτερο σκοπό την δημιουργία κατευθυνόμενου τρόπου σκέψης... και που από ετών ετράπηκε σε απαγορευμένη κερδοσκοπική δραστηριότητα..» (απόφαση 'Εφετείου 'Αθηνών 1997).

2. Η Σαηεντολογία (πρώην ΚΕΦΕ) που δραστηριοποιείται σήμερα στην Ελλάδα με τον τίτλον «Ελληνικό Κέντρο Διανοητικής και Σαηεντολογίας» και επιδιώκει να λειτουργήσει και ως «εκκλησία», θεωρείται διεθνώς ως εμπορική εταιρεία, οικονομική επιχείρηση, μη ανεγνωρισμένη θρησκεία και δεν απολαμβάνει της προστασίας του περί θρησκευτικής ελευθερίας άρθρού 9 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Βλ. αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολλών Συνταγματικών και Διοικητικών Δικαστηρίων και 'Εφετείων των χωρών της Ευρώπης).

3. Η παραθρησκευτική οργάνωση της Σαηεντολογίας, που λειτουργούσε στην Ελλάδα ως ΚΕΦΕ, διελύθη από το Μονομελές Πρωτουικείο 'Αθηνών (απόφαση 7380/1996) και από το Εφετείο 'Αθηνών (απόφαση 10.493/1997), διότι «αποτελεί καλυμμένη εμπορική επιχείρηση και... επιδιώκει σκοπούς ξένους προς την φύση και την έννοια του ανθρώπου ως ελευθέρου όντος και προς τα ήθη και τα έθιμα του 'Ελληνικού Λαού» (απόφαση Πρωτουικείου), «επικουρικώς δε διότι οι σκοποί του και γενικότερα η λειτουργία του απέβησαν παράνομοι, ανήθικοι καi αντίθετοι προς τη δημόσια τάξη» (απόφαση Εφετείου).
Επίσης διότι «απεδείχθη ότι η συμμετοχή στο σωματείο συνεπάγεται για το μέλος αλλαγή στη προσωπικότητά του, στην συμπεριφορά του έναντι των τρίτων και κυρίως στις σχέσεις του με την οικογένειά του -οι οποίες μερικές φορές αποκόπτονται τελείως, λόγω αντιθέσεως των τελευταίων με την Σαηεντολογία-, εγκατάλειψη των σπουδών του και πλήρη αφοσίωση στο σωματείο» (απόφαση Εφετείου).

4. Η Σαηεντολογία με έγγραφά της στο παρελθόν προς την Ιεράν Σύνοδον και προς τον Παναγιώτατον Οικουμενικόν Πατριάρχην διεβεβαίωνε ότι οι οπαδοί της είναι «καθόλα νόμιμοι Έλληνες Ορθόδοξοι χριστιανοί» και ότι «δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε πολλώ μάλλον αίρεση». Μέχρι δε του 1995 «Κατά ρητήν ομολογία της ίδιας της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έχει θρησκευτικήν φύση». Απέκρυβε δηλαδή, τον χαρακτήρα της ως παραθρησκευτικής οργανώσεως και ως μη γνωστής θρησκείας, παραπλανώντας έτσι τους ανύποπτους πολίτες. Από του 1995 όμως «άρχισε εντελώς αυθαίρετα και αντικανονικά να επικαλείται δια των αρμοδίων οργάνων του, ότι αποτελεί  θρησκεία ώστε να εμφανισθεί ως διωκόμενο  λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων των μελών του  και έτσι να τύχει ανάλογης συνταγματικής προστασίας» (αποφ. 'Εφετείου).

5. Η Σαηεντολογία, ως ΚΕΦΕ, προέβαινε στις παρακολουθήσεις προσώπων πολιτικών, εκκλησιαστικών, δικαστών, δημοσιογράφων κλπ και διεβίβαζε το αποτέλεσμα της κατασκοπευτικής αυτης δραστηριότητάς της στα διεθνή κέντρα της στη Δανία και στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών που παρακολουθούσε, σύμφωνα με τη αναφορά του αντιεισαγγελέα κ. Ι. Αγγελή, ήσαν οι μακαριστοί 'Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Κορίνθου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Δημητριάδας (νυν Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος), οι κ.κ. Μ. Εβερτ, Σ. Παπαπολίτης, Σ. Παπαθεμελής, Α. Σαμαράς, Δημητροκάλης κ.ά. Συγχρόνως δια των «αξιωματικών ηθικής» εφαρμόζει τον «Κώδικα τιμής» και σε αντίθεση στην δραστηριότητά τους εφαρμόζεται «η νέκρωση πράκτορα» (αποφ. 'Εφετείου).

6. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι «θρησκεία», μία ομάδα με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που αποτελούν το σκεπτικό των δικαστηρίων για την διάλυση του πρώην ΚΕΦΕ (Σαηεντόλοτζυ). Πολύ περισσότερον όταν κάθε σαηεντολόγος υπόσχεται να τηρήσει τον «Κώδικα τιμής», ή όταν παίρνει την εντολή: «Αρχισε αμέσως να εξετάζεις τον επιτιθέμενο για εγκλήματα ή για χειρότερα.... Χρησιμοποίησε το αίμα τους, το σεξ τους, τα εγκλήματά τους για να δώσεις μεγάλους τίτλους στις εφημερίδες» (εσωτερική έκδοση της Σαηεντόλοτζυ HCO Policy Letter, 15 February 1996).

Κάθε προσπάθεια επιβολής και αναγνωρίσεως της παραθρησκευτικής αυτής οργανώσεως ως «θρησκείας» αντιβαίνει προς τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Δικαστηρίων και δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα για τους ανύποπτους Ορθόδοξους Ελληνες και ιδιαίτερα για την νέα γενιά.

Τα αυριανά «εγκαίνια» γίνονται άραγε εν γνώσει των αρμοδίων Αρχών; Διότι, εξ όσων εμείς γνωρίζομε, καμία άδεια λειτουργίας δεν έχει ακόμα δοθεί.

                         Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου».


Πιστεύουμε ότι ξεχωριστά από την ατομική ιδεολογία του κάθε ανθρώπου, η ελευθερία της σκέψης και βούλησης είναι ιερά και αναφαίρετα δικαιώματα, που δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικατασταθούν από όποια λογική απορρέει από "αυθεντίες" και από ομάδες που κάτω από το μανδύα προβάτου είναι αδηφάγα τρωκτικά ανθρωπίνων ψυχών.

Αν θέλετε να συμπαρασταθείτε στο έργο μας και βρίσκετε ότι έχουμε τους ίδιους προβληματισμούς η παρουσία σας μας είναι απαραίτητη.

Γιά περισσότερες πληροφορίες:
Π.Ε.Γ., τηλ.: 210 6396.665, Fax: 210 6082.219
ή γράψτε μας : Τ.Θ. 60120, 153 10  Αγία Παρασκευή.
Γιά την οικονομική ενίσχυσή μας:
Π.Ε.Γ.,  Εθνική Τράπεζα  Ελλάδος,  Αριθ. Λογ. 180/2960004-44.

Σας περιμένουμε στις συναντήσεις μας, που γίνονται
κάθε Κυριακή 11.00' - 13.00' στην οδό Αποστόλου Παύλου 10, Αγία Παρασκευή Αττικής.

Στην προπαγάνδα που κάνει ή Σαηεντόλοτζυ για να εμφανισθεί ως θρησκεία, και μάλιστα ως η καλύτερη, δεν διστάζει να εμφανίσει τον «Χαμπαρντιστή» (Σαηεντολόγο) ως ανώτερο του Χριστου και του Μωυσή (!!!), καθώς και όλων των εξωχριστιανικών προσώπων της ιστορίας, όπως του Μωάμεθ, του Κομφούκιου κλπ.
Η φωτουγραφία δημοσιεύθηκε σε δύο σελίδες του βιβλίου
“Η
andbοοk of Scientol
οgy” και δημοσιεύεται εδώ για την ενημέρωση των επισκεπτών. Μπορεί κανείς να δει την έπαρση στη στάση του «Χαμπαρντιστή».