Πανελλήνια Ένωση Γονέων

Πανελλήνια Ένωση Γονέων
για την Προστασία του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού της Οικογένειας και του Ατόμου
Back to all Post

“Μη δίνεις χώρο στη λύπη να φωλιάζει στην καρδιά σου”

Μη δίνεις χώρο στη λύπη να φωλιάζει στην καρδιά σου. Ο πονηρός χαίρεται όταν η ψυχή ατονεί, όταν την κυριεύει η αθυμία και η εσωτερική κόπωση. Από τέτοια διάθεση ξεφυτρώνουν πολλά πικρά βλαστάρια και σκοτεινιάζει η ελπίδα.

Όμως ο άνθρωπος που μετανοεί αληθινά, σηκώνει τα μάτια στον Πατέρα του και λέει με εμπιστοσύνη: «Ήμαρτον… Συγχώρησέ με». Κι αυτό αρκεί. Η Χάρις έρχεται όχι σε εκείνον που νομίζει ότι στέκεται, αλλά σε εκείνον που με ταπείνωση παραδέχεται την ασθένειά του και ελπίζει στο έλεος του Θεού.

Να θυμάσαι – και το λέω με πολλή αγάπη – ότι μόνο η Χάρις του Θεού μάς κρατά όρθιους. Μόλις αποσυρθεί, πέφτουμε. Γι’ αυτό μην απορείς με τις πτώσεις σου, ούτε να φοβάσαι. Αντί να πικραίνεσαι, να επιστρέφεις. Αντί να απελπίζεσαι, να λες: «Είμαι αδύναμος άνθρωπος, Κύριε. Στήριξέ με».

Ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, με πατρική σοφία, μας το υπενθυμίζει: η πτώση είναι ανθρώπινη, αλλά η παραίτηση είναι παγίδα. Η ανδρεία, η ελπίδα και η εμπιστοσύνη στον Θεό φανερώνουν την ψυχή που αγαπά και αγωνίζεται.

Θάρρος, λοιπόν. Ο Θεός δεν ζητά τελειότητα, αλλά καρδιά που Τον ποθεί και δεν απελπίζεται

Με αγάπη,
π. Ανδρέας Γκατζέλης

©  Copyright Π.Ε.Γ. 2021. All Right Reserved. Developed by WebMouse