ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

2.00

Στην εποχή μας ακούμε συχνά το σύνθημα ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως και της πολυπολιτισμικότητας και γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνθούμε από τις ρίζες μας και από τις παραδόσεις μας για να προσαρμοσθούμε στα διεθνή δεδομένα και για να “εκσυγχρονισθούμε”. Επίσης, μέσα στην ιδεολογική σύγχυση της εποχής και λόγω της ελλιπούς διδασκαλίας της Ιστορίας μας και της Πίστεώς μας στα Σχολεία, εμφανίσθηκαν διάφορες ομάδες νεοειδωλολατρών που κηρύσσουν τον πόλεμο στην Εκκλησία του Χριστού με αστήρικτα επιχειρήματα.
Ως απόπειρα απαντήσεως σε αυτές τις τάσεις, οι οποίες αμφισβητούν την Ελληνορθόδοξη Παράδοση, έρχεται αυτό το σύντομο πόνημα, το οποίο βασίζεται σε μία ομιλία.
Το μήνυμα του μικρού αυτού κειμένου είναι ότι ως Ορθόδοξοι Έλληνες σεβόμαστε την Αρχαία Ελλάδα, την Ευρώπη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δεν θεωρούμε τις έννοιες αυτές ασυμβίβαστες με την Ελληνορθόδοξη Παράδοση. Ασυμβίβαστες με την Παράδοσή μας θεωρούμε τις προσπάθειες να αποσυνδεθεί ο Ελληνισμός από την Ορθόδοξη Πιστη του.
Ορθοδοξία χωρίς Ελληνισμό ίσως μπορέσει να υπάρξει. Αλλά Ελληνισμός χωρίς Ορθοδοξία είναι άνθρωπος χωρίς πνεύμονες. Δεν έχει μέλλον, δεν έχει ζωη. Χωρίς να αρνούμαστε την σύγχρονη πραγματικότητα και χωρίς να μένουμε βυθισμένοι σε αναπολήσεις παρελθουσών εποχών, εμείς οι Νεοέλληνες μπορούμε και πρέπει να συνδυάσουμε την Οικουμενικότητα του Ελληνισμού και το πανανθρώπινο μήμυμα της Ορθοδοξίας με την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας, της γλώσσας μας και της Ιστορίας μας. Όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις της εποχής “ουκ αρνησόμεθά σου φίλη Ορθοδοξία”.

(‘Εκδοση 2005, Σελίδες 40).
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Χολέβας

Κωδικός προϊόντος: book_55 Κατηγορία: