Πανελλήνια Ένωση Γονέων

Πανελλήνια Ένωση Γονέων
για την Προστασία του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού της Οικογένειας και του Ατόμου
Back to all Post

Δικαίωση για το Φινλανδικό κράτος στην μακρά διαμάχη με τους μάρτυρες του Ιεχωβά

Από Pekka Vänttinen | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Πηγή: https://www.euractiv.gr/section/koinoniki-eyropi/news/dikaiosi-gia-to-finlandiko-kratos-stin-makra-diamachi-me-toys-martyres-toy-iechova/

Οι φινλανδικές αρχές δεν παραβίασαν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μαρτύρων του Ιεχωβά χαρακτηρίζοντας παράνομες τις πρακτικές συλλογής δεδομένων κατά τη διάρκεια των κατ’ οίκον επισκέψεων, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ μετά από ένα δεκαετές μπρος-πίσω.

Η απόφαση έθεσε τέλος σε μια μακρά και περίπλοκη διαμάχη με πολλές ανατροπές.

Την Τρίτη, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι η φινλανδική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, δεν έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη θρησκευτική ελευθερία.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι εγχώριες αρχές είχαν ισορροπήσει σωστά τα συμφέροντα της προσφεύγουσας κοινότητας με τα δικαιώματα των ατόμων όσον αφορά τις προσωπικές τους πληροφορίες, κρίνοντας ότι η λήψη συγκατάθεσης ήταν απαραίτητη», έγραψε το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε δελτίο τύπου.

Το 2013, ο Φινλανδός Διαμεσολαβητής Προστασίας Δεδομένων έκρινε παράνομο τον τρόπο με τον οποίο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες όταν επισκέπτονται τα σπίτια των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αποτελούν μητρώο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τέτοιες πρακτικές ήταν απλώς ένα μέσο για να κρατούν σημειώσεις και να συλλέγουν υλικό για τις επόμενες συναντήσεις, δηλώνοντας ότι δεν παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Ελσίνκι συμφώνησε με την ομάδα και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος του έπους.

Το 2018, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών παράνομη λόγω του ότι δεν ζητήθηκε άδεια για τη συλλογή.

Στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο μπορεί να αποφανθεί όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες νομικές οδοί.

©  Copyright Π.Ε.Γ. 2021. All Right Reserved. Developed by WebMouse